Istoria Muzeului Universitatii din Bucuresti jpeg

Istoria Muzeului Universitatii din Bucuresti

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Miruna Elena Popa

Muzeul Universit─â┼úii din Bucure┼čti a fost ├«nfiin┼úat pe 29 Iulie 1967 ┼či este g─âzduit ├«n aripa st├óng─â a cl─âdirii Facult─â┼úii de Drept din cadrul Universit─â┼úii din Bucure┼čti, de pe Bulevardul Mihail Kog─âlniceanu.

Acesta de┼úine un patrimoniu compus din documente ┼či obiecte valoroase, cu o profund─â semnifica┼úie pentru istoricul institu┼úiei de ├«nv─â┼ú─âm├ónt. Universitatea din Bucure╚Öti, fondat─â ├«n 1864 este o universitate de stat ╚Öi una dintre cele mai prestigioase institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior din Rom├ónia.

De┼či Muzeul Universit─â┼úii din Bucure╚Öti este ├«nghesuit ├«ntr-un spa┼úiu de doar 130 de metri p─âtra┼úi, este bine structurat pentru a u╚Öura accesul oamenilor.

Primul obiect vazut de oameni la ├«nceputul vizitei ├«n muzeu este o replic─â a acvilei de pe frontonul vechii cl─âdiri (fronton realizat de Karl Storck ┼či distrus ├«n timpul bombardamentelor aeriene anglo-americane din aprilie 1944).

ÔÇťReplica acvilei a fost f─âcut─â ├«n momentul ├«nfiin┼ú─ârii primei forme a muzeului, adic─â ├«n 1967, ┼či este o replic─â f─âcut─â dup─â imaginile de epoc─â p─âstrate. O parte dintre fragmentele acelui fronton al cl─âdirii Universit─â┼úii se p─âstreaz─â la Muzeul Storck din Bucure┼čti. Dar aceasta este o replic─â mai mic─â, acvila era, desigur, mult mai mareÔÇŁ, spune Florentina Ni┼úu (Decanul Facultatii de Istorie) 

Printre exponatele din muzeu se num─âr─â ┼či documente referitoare la maniera ├«n care se predau materiile elevilor ├«n trecut,o machet─â a construc┼úiei Universit─â┼úii, imagini ale unor personalit─â┼úi precum Gheorghe Laz─âr, Nicolae B─âlcescu, documente ┼či obiecte ale unor persoane importante din istoria Universit─â┼úii etc. 

image

ÔÇťAvem cursuri ┼či noti┼úe luate de studen┼úi la diverse cursuri, la diverse facult─â┼úi, ├«n perioada interbelic─â, pentru c─â ne arat─â cum se predau p├ón─â la urm─â disciplinele, cum ├«┼či luau noti┼úele studen┼úii, cum g├óndeau ei, cum se raportau la actul didactic. Cred c─â interesante sunt ┼či obiectele personale, pentru c─â avem inclusiv un c├órlig de ├«ncheiat ghetele, deci elemente care trimit la moda perioadei respective. Avem ceasuri, avem ┼či un jil┼ú care a apar┼úinut rectorului Nicolae Iorga. Jil┼úul s-a p─âstrat ├«n universitate, este jil┼úul din biroul rectorului ├«n perioada interbelic─â, din perioada ├«n care rector al universit─â┼úii a fost Nicolae IorgaÔÇŁ, a explicat Florentina Ni┼úu.

Momentul ├«nfiin┼ú─ârii Universit─â┼úii din Bucure┼čti este marcat printr-un panou dedicat lui Alexandru Ioan Cuza ┼či celor trei documente care au stat la baza ├«nfiin┼ú─ârii facult─â┼úilor ┼či apoi a Universit─â┼úii din Bucure┼čti.

Exista ╚Öi o sec┼úiune dedicat─â perioadei comuniste unde este expus─â diploma de Doctor Honoris Causa acordat─â dictatorului Nicolae Ceau┼čescu ├«n 1973, diplom─â care a fost ├«ns─â retras─â ├«n decembrie 1989, printr-un act unilateral.

image

ÔÇťScopul a fost s─â ne apropiem de perioada comunist─â cu deta┼čare, s─â ├«n┼úelegem c─â este parte a istoriei noastre. Pe de o parte, am vrut s─â ar─ât─âm ┼či lucrurile bune ┼či lucrurile mai pu┼úin bune. Nu spun c─â acordarea diplomei Doctor Honoris Causa lui Nicolae Ceau┼čescu a fost un lucru bun, dar face parte din istoria noastr─â ┼či trebuie s─â ne-o asum─âm. ├Än egal─â m─âsur─â, pe acel panou sunt fotografii ale profesorilor no┼čtri la diverse conferin┼úe interna┼úionale, care arat─â c─â existam pe pia┼úa ┼čtiin┼úific─â interna┼úional─â. Este p├ón─â la urm─â un echilibru ├«ntre lucrurile bune ┼či ├«ntre lucrurile mai pu┼úin bune care ni s-au ├«nt├ómplat ├«n acea perioad─âÔÇŁa explicat Florentina Ni┼úu.

In muzeu sunt expuse diverse imagini de la acordarea diplomei Doctor Honoris Causa alte┼úei sale prin┼úul de Wales, acordarea aceluia┼či titlu majest─â┼úii sale Regelui Mihai, imagini de la momentul festiv de c├ónd s-au ├«mplinit 150 de ani de la ├«nfiin┼úarea universit─â┼úii ╚Öi Medalia Nihil Sine Deo primit─â de Universitatea din Bucure┼čti din partea Casei Regale.

image

├Äntreaga structur─â a programelor de studii a fost compatibilizat─â cu programul Bologna, iar ├«n cadrul Universit─â┼úii din Bucure┼čti sunt 19 facultati ce ofer─â numeroase programe de studii la toate nivelurile ┼či formele de preg─âtire universitar─â, 97 de programe de licen┼ú─â, peste 200 de programe de masterat, 21 de programe de doctorat, programe de reconversie profesional─â ┼či de perfec┼úionare.

Universitatea din Bucure┼čti este a doua universitate modern─â din ┼úara, dup─â Universitatea din Ia╚Öi.