image

„Cetatea Dacică de la Căpâlna și Războiaele Daco-Romane” - Expoziție la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

🗓️ 24 iunie 2022

Expoziția „Cetatea Dacică de la Căpâlna și Războiaele Daco-Romane” va fi organizată în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Cetăților Dacice, care va avea loc în perioada 24-26 iunie 2022 la Căpâlna (com. Săsciori, jud. Alba).

Expoziția se va deschide vineri, 24 iunie, ora 17.30, la Sala Unirii, din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Cetatea, semnalată încă de la sfârșitul sec. al XIX-lea, a fost edificată pe mai multe terase naturale și antropice, iar sistemul defensiv al acesteia era alcătuit din mai multe elemente de fortificare. Căpâlna a fost construită în a doua jumătate a sec. I î.Hr. și a funcționat până în timpul războaielor dacice ale lui Traian (101-102 și 105-106 d.Hr.), având rolul de a bara înaintarea trupelor inamice dinspre est, pe Valea Sebeșului, spre Sarmizegetusa Regia.

Căpâlna este una dintre cele șase cetăți dacice din Munții Șureau incluse în anul 1999 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Sarmizegetusa Regia, Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna făceau parte din sistemul defensiv al Regatului dac, care se întindea pe o suprafață de aproximativ 200 km2, fiind cel mai complex din Europa barbară de la acea vreme.

Cercetările arheologice au pus în evidență importanța și monumentalitatea acestei cetăți dacice, iar artefactele expuse cu această ocazie reflectă diversitatea culturii materiale din acea perioadă. Tezaurul de la Căpâlna, alcătuit dintr-un colier și doi cercei din aur, a fost însă recuperat în urma braconării sitului de către căutătorii de comori. Astfel, protejarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului de la Căpâlna constituie priorități în cadrul politicilor de managemnt cultural, atât la nivel local, cât și național.