Augustus la Dunăre, conferință la Muzeul George Severeanu
Muzeul Municipiului București continuă seria conferințelor organizate la Muzeul George Severeanu cu tema intitulată „Augustus la Dunăre: din nou despre crearea provinciei Moesia“, prezentată de C.Ș.II dr. Florian Matei-Popescu.
Conferința va avea loc vineri, 5 mai, orele 18.00. Accesul la eveniment se va face în baza unei rezervări prin email la adresa muzeul.severeanu@muzeulbucurestiului.ro până vineri 5 mai, ora 16.00, cu confirmare, în limita locurilor disponibile. Preț bilet: 10 lei. Achiziționarea biletului se face la stand, înaintea începerii conferinței, informează un comunicat al Muzeului George Severeanu.
Pentru a înțelege pe deplin când și în ce condiții armata din provincia Macedonia a fost luată de sub controlul proconsulilor și transmisă legaților imperiali, primul pas spre crearea unei noi provincii în zona Traciei și la Dunărea de Jos, trebuie urmărite carierele comandanților militari romani și aria lor de acțiune atestați între 27 a.Chr și 15 p. Chr.
După acel moment, la nord de Macedonia (Dardania și văile râurilor Morava și Timoc), întreaga câmpie danubiană de la est de Singidunum și vest de Dimum, alături de coasta de vest a Pontului Euxin (laevus Pontus), au constituit provincia Moesia. Între aceste trei districte se întindea regatul tracic al odrysilor, precum și extensia sa nordică, ripa Thraciae, localizată la est de Dimum până la vărsarea Dunării în Marea Neagră, inclusiv Dobrogea.
În timpul Principatului, aceste districte separate și-au păstrat individualitatea, iar pe timpul împăratului Domitian, primele două districte au devenit provincia Moesia superior, iar zona danubiană, împreună cu ripa Thraciae, Dobrogea și coasta de vest a Pontului Euxin, a devenit provincia Moesia inferior. Pentru a desemna acest mozaic și etnic, romanii au inventat spre anul 15 p. Chr. numele de Moesia.
Conferința va prezenta detaliat pașii prin care această nouă provincie a fost creată, de la momentul în care Augustus decide să trimită legați imperiali în fruntea armatei din nordul Macedoniei și până când provincia este creată oficial în jurul anului 15 p. Chr. urmărind sursele scrise, dar mai ales cele epigrafice, unele dintre ele recent descoperite, cum ar fi decretul votat de poporul și adunarea histriană în cinstea lui Q. Iulius Vestalis. Astfel, la fel ca în zona Dunării mijlocii, la sfârșitul procesului amintit, Dunărea de Jos a devenit una dintre frontierele nordice ale Imperiului Roman.
Dr. Florian Matei-Popescu este cercetător științific la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan (Academia Română), Sectorul de Arheologie Greco-Romană și Epigrafie, specialist în istoria și arheologia provinciilor romane de la Dunărea de Jos, în istoria militară romană, precum și în epigrafia latină și greacă, de epocă imperială, președinte al Societății de Studii Clasice din România. Coordonator științific al șantierelor Amfiteatrul de la Drobeta și Termele militare de la Voinești, membru al colectivelor de cercetare ale șantierelor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Castrul de la Câmpulung-Jidova. Membru al Comisiei Naționale de Arheologie (2016-2018) și al Comisiei Naționale Limes. Premiul Vasile Pârvan al Academiei Române primit în anul 2012 pentru lucrarea „The Roman Army in Moesia inferior”.