Albumul „Smaranda Brăescu – dincolo de culmi și neguri”

Album de fotografie dedicat Smarandei Brăescu

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 13 februarie 2024

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci anunță un nou proiect editorial realizat în colaborare cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați.

Albumul „Smaranda Brăescu – dincolo de culmi și neguri” valorifică un prețios material documentar despre prima femeie parașutist din România, informează un comunicat al Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”.

Fotografiile originale, parte din ele unicat, au ajuns în patrimoniul celor doua instituții prin donații făcute de Ioana Brăescu – membră a familiei Brăescu, muzeul tecucean și General (r) Neculai Staicu Buciumeni, Muzeului de Istorie „Paul Păltănea Galați.

La 19 mai 1932, Smaranda Brăescu a devenit campioană mondială la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 24000 feet – 7315 m, cu durata de aprox. 25 de minute, acest record fiind depășit cu doar câțiva metri abia peste 20 de ani. Zborul a fost realizat cu un avion „Cessland” (Cessna), pe aerodromul din Sacramento, în apropiere de San Francisco, Statele Unite ale Americii. Recordul ei a fost omologat de aeroclubul din Washington, Smaranda Brăescu fiind declarată „campion mondial absolut”, devenind „prima sportivă a lumii”.

Smaranda Brăescu s-a născut în 1897 în satul Hănțești, comuna Buciumeni, în actualul județ Galați. Între anii 1924-1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică.

La 5 iulie 1928 Smaranda Brăescu a executat primul salt cu parașuta, de la o înălțime de 600 m, pe aerodromul Staaken, în apropiere de Berlin, devenind astfel prima femeie parașutist din România. La 26 octombrie 1928 a participat la mitingul aerian de la Băneasa, unde a executat primul salt în țară, devenind un simbol al parașutismului în România.

Smaranda Brăescu a fost una din puținii instructori de parașutiști militari, activând ca instructoare la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit.

Pe lângă recordul mondial absolut de altitudine la saltul cu parașuta, realizat în 1932 în Statele Unite ale Americii, Smaranda Brăescu mai are în palmaresul aeronautic o serie de raiduri aeriene europene, precum și participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne și internaționale.

Pentru rezultatele obținute, Smaranda Brăescu a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică, clasa „Crucea de Aur” cu două barete, primul ordin nu numai din România, ci și din lume creat special pentru aviatori.

Mai multe pentru tine...