ÔÇ×Anul Smaranda Br─âescuÔÇŁ  ÔÇô 125 de ani de la na╚Ötere ╚Öi 90 de ani de la stabilirea recordului mondial la para╚Öutism jpeg

ÔÇ×Anul Smaranda Br─âescuÔÇŁ ÔÇô 125 de ani de la na╚Ötere ╚Öi 90 de ani de la stabilirea recordului mondial la para╚Öutism

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Luni, 18 aprilie 2022, Institutul pentru Studii Politice de Ap─ârare ╚Öi Istorie Militar─â a g─âzduit, ├«n sala ÔÇ×╚śtefan cel MareÔÇŁ a Cercului Militar Na╚Ťional, reuniunea omagial─â ÔÇ×Smaranda Br─âescu ÔÇô 125 de ani de la na╚Ötere ╚Öi 90 de ani de la stabilirea recordului mondial la para╚Öutism (1932)ÔÇŁ.

Evenimentul a fost organizat ca parte a manifest─ârilor prilejuite de celebrarea ÔÇ×Anului Smaranda Br─âescuÔÇŁ, instituit prin Legea nr. 19/2022. Anul acesta marc─âm dou─â momente importante din via╚Ťa ╚Öi cariera Smarandei Br─âescu: 125 de ani de la na╚Ötere ╚Öi 90 de ani de la stabilirea recordului mondial de altitudine la saltul cu para╚Öuta (19 mai 1932). ├Än acest context, manifestarea ╚Öi-a propus s─â ofere un cadru de discu╚Ťii ╚Öi dezbateri privind cariera ╚Öi personalitatea Smarandei Br─âescu, a c─ârei via╚Ť─â s-a remarcat prin recorduri absolute ├«n domeniul para╚Öutismului, dar ╚Öi prin realiz─âri remarcabile pe fronturile celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, activ├ónd ca aviatoare ├«n Escadrila Alb─â.

9W2A5451 jpg jpeg

Alocu╚Ťiunile de deschidere din cadrul reuniunii au fost rostite de Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de ap─ârare, planificare ╚Öi rela╚Ťii interna╚Ťionale din cadrul Ministerului Ap─âr─ârii Na╚Ťionale, ╚Öi Dr. Carmen-Sorina R├«jnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de ap─ârare ╚Öi istorie militar─â. ├Än discursul s─âu, secretarul de stat a subliniat importan╚Ťa omagierii Smarandei Br─âescu ÔÇô o femeie remarcabil─â, care prin ambi╚Ťie, voin╚Ť─â, perseveren╚Ť─â ╚Öi mai ales prin dragostea ╚Öi loialitatea fa╚Ť─â de ╚Ťar─â a devenit o surs─â de inspira╚Ťie pentru noi cei de ast─âzi, dar ╚Öi mai important, pentru genera╚Ťiile viitoare. De asemenea, a eviden╚Ťiat faptul c─â aniversarea ÔÇ×Anului Smaranda Br─âescuÔÇŁ este ╚Öi un prilej de omagiere a rolului femeilor care s-au dedicat carierei militare, precum ╚Öi de recunoa╚Ötere a contribu╚Ťiei acestora la eforturile na╚Ťionale de ap─ârare.

9W2A5549 JPG jpeg

├Än cadrul reuniunii a fost proiectat un scurt film documentar dedicat Smarandei Br─âescu, acesta fiind urmat de vernisajul expozi╚Ťiei omagiale ce con╚Ťine documente ╚Öi fotografii reprezentative pentru via╚Ťa ╚Öi cariera acesteia. ├Än cea de-a doua parte a reuniunii a avut loc o serie de dezbateri ╚Öi discu╚Ťii, pe parcursul c─ârora participan╚Ťii la activitate au evocat personalitatea ╚Öi realiz─ârile curajoasei aviatoare.

Mai citește:

Smaranda Br─âescu a cucerit America printr-un salt cu para┼čuta