Victor Babeș (© Colecția Muzeului Victor Babeș)

Victor Babeș, cel mai elegant savant român

📁 Biografii
Autor: Oana Panait, Muzeul Victor Babeș

Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Se știe că profesorul Babeș era foarte critic cu studenții sau cu tinerii aspiranți mediciniști, acest spirit teuton, riguros, întâlnindu-se și în ținuta sa vestimentară.

Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară. Încă din perioada copilăriei și adolescenței, Victor Babeș apărea în fotografii îmbrăcat la costum, cu cravată și având o atitudine foarte serioasă pentru vârsta sa fragedă. Acest stil sobru și totodată foarte elegant l-a însoțit pe savant toată viața.

În colecția Muzeului Victor Babeș sunt păstrate câteva accesorii vestimentare, provenind din donațiile diplomatului Mircea Babeș, respectiv o cravată și butonii de manșetă din garderoba lui Victor Babeș. Cravata, deosebit de elegantă, de mătase groasă cu desen arcuit. De asemenea, butonii au fost creați într-un atelier european la sfârșitul secolului XIX, aceștia fiind circulari, cu decor floral din 8 peruzele și o piatră transparentă în centru. Garnitura este din argint. Materialele se îmbină armonios – aurul, peruzelele și argintul – conferind butonilor (2 butoni, o pereche) o eleganță aparte.

Victor Babeș a participat toată viața la conferințe și congrese internaționale (Paris, Bergen, Viena, Roma), la întrunirile oficiale din cadrul Academiei Române, ca membru titular al Academiei, a predat aproape patru decenii studenților mediciniști. Niciodată Victor Babeș nu a venit îmbrăcat neglijent, chiar dacă se afla în laboratoarele sale de la Institutul de Patologie și de Bacteriologie. Fotografiile îl surprind pe savant cu halat alb în laborator, dar purtat deasupra unui costum, având și o cravată, care îi ofereau distincție profesorului Babeș.

Mai mult, Mircea Babeș, fiul savantului, amintește, în cartea scrisă de el despre viața părintelui său, că profesorul Victor Babeș le impunea studenților săi să adopte aceeași atitudine în legătură cu vestimentația, așadar acești tineri mediciniști veneau și ei la costum când participau la prelegerile pe care le ținea sobrul profesor Babeș.

Chiar și atunci când se aflau în sala de disecții, cu halate albe, toată lumea care se implica alături de profesorul Babeș trebuia să poarte costum și cravată. Fiul său explică, în cartea care se numește simplu „Babeș”, că stilul vestimentar adoptat toată viața de tatăl său se pare că acesta l-a moștenit încă din anii copilăriei, când mama sa, distinsa doamnă Goldschneider, care provenea dintr-o familie erudită austriacă, i-a educat pe cei nouă copii în acest mod.

Atitudinea față de viață și respectul pentru cei din jurul său, spiritul riguros și foarte critic, sentimentele cele mai morale și marea putere de muncă, Victor Babeș le-a dobândit, poate, și de la tatăl său, marele patriot și intelectual bănățean, Vincențiu Babeș (1821-1907).

Un caz, putem spune, inedit constă în faptul că Vincențiu Babeș, membru fondator al Academiei Române după 1866, îmbrăcat la fel de elegant ca fiul său, se așeza lângă savantul Victor Babeș în Aula Academiei Române, după ce fiul său ajunsese și el membru al Academiei, până în anul 1907, când se stingea din viață Vincențiu Babeș.

Cravata de mătase și butonii savantului Victor Babeș ne transmit o poveste despre oameni minunați, despre oameni eleganți, despre probitate morală, despre vremuri apuse...

Foto: Colecția Muzeului Victor Babeș (Cravata savantului Victor Babeș și butonii de manșetă)

Bibliografie

  • Mircea V. Babeș, Iosif Igiroșanu, «Babeș. Colecția Oameni de seamă», Editura Tineretului, București, 1961.
Mai multe pentru tine...