Preotul Teofil Roșca, foto cca 1946 (© Muzeul de Etnografie Brașov)

Teofil Roșca, preot misionar în „prima biserică românească construită în Statele Unite”

Muzeul de Etnografie Brașov prezintă un portret inedit al preotului Teofil Roșca, din zona Rupea, care a fost mai întâi învățător, apoi preot în Hălchiu (județul Brașov), preot în Ungra, satul natal, preot misionar în America și reîntoarcerea sa în țară, după Primul Război Mondial.

Teofil Roșca s-a născut în Ungra (azi jud. Brașov), la 23 Ianuarie 1877, din părinții Sofronie Roșca jun., preot, și Ana, născută Radu. A urmat primele două clase primare la Școala din Ungra, iar pe următoarele două „la nemți”, în Rupea. A venit apoi la Brașov, la Gimnaziul Greco-Ortodox (azi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), iar după clasa a șasea s-a înscris la Seminarul Teologic din Sibiu, urmând în paralel cu teologia și Școala Pedagogică, scrie Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook a instituției.

În primul an după absolvire (1897-1898) a fost învățător la Școala Primară Confesională Ortodoxă din Vânători (azi. jud. Mureș), iar în următorii doi ani a lucrat pentru notarul public Petru Nemeșiu.

În anul școlar 1900-1901 a revenit ca învățător la Vânători, unde s-a și căsătorit cu Elena, fiica preotului din comună, Nicolae Doctor.

Din anul 1901 e „sfințit” preot

Timp de nouă ani a păstorit comunitatea ortodoxă din Hălchiu (azi jud. Brașov), unde, pe lângă activitatea curentă, a reparat biserica, a îngrijit și sistematizat cimitirul „pe care-l găsise într-un hal fără de hal”, a achitat o datorie a bisericii și a obținut subvenția de la stat pentru un al doilea învățător la școala confesională ortodoxă.

Extras din Gazeta Transilvaniei, nr. 5/1902, p.5 (© Muzeul de Etnografie Brașov)
Extras din Gazeta Transilvaniei, nr. 5/1902, p.5 (© Muzeul de Etnografie Brașov)

Între 1910 și 1913 a fost preot în comuna natală, Ungra. „Deoarece vechea casă parohială a trebuit să fie demolată deoarece amenința cu prăbușirea, părintele Teofil Roșca, împreună cu primul epitrop, Ioan Căzac, pleacă la București în 1911, cu pașapoarte valabile 15 zile, pentru a întreprinde o colectă printre cunoscuți în vederea construirii acestei case parohiale.

A strâns frumoasa sumă de aproape 11 000 franci, sumă mare pe acele vremuri. Antreprenorul Ioan Voicu din Brașov - care împreună cu Dușoiu erau cei mai vestiți constructori de case și biserici - construiește în 1911, în decurs de o lună, o frumoasă casă parohială cu 4 camere, bucătărie, cămară, cuptor de pâine, introducând în același timp și o conductă de apă. Era a doua casă din Ungra care avea apeduct. Curtea parohială a împrejmuit-o cu zid de peatră. S-a gândit și la viața culturală a enoriașilor înființând o bibliotecă de peste 300 de volume.”

În 1913, Mitropolia din Sibiu l-a trimis în America ca preot misionar. În orașul Alliance din Ohio a păstorit timp de 2 ani și 6 luni, timp în care a plătit datoria pe care o făcuse comunitatea cu prilejul construirii noii biserici. În același timp a construit o frumoasă biserică în orașul Canton, Ohio și a ținut o școală pentru copiii muncitorilor români. În 1916 a fost ales preot de credincioșii din Cleveland, unde se afla o puternică „colonie” de români, biserica lor fiind „prima biserică românească construită în Statele Unite”. Și aici a desfășurat o activitate rodnică: a pictat biserica, a înzestrat-o cu obiecte de cult, a obținut două clopote și a ținut lecții cu elevii de români.

În timpul Primului Război Mondial a luat parte activă la viața națională a Românilor din America, unde a fost ales președinte al Partidului Național Român din Statele Unite. „Sosind din România în 1917 o misiune compusă din părintele Dr. Vasile Lucaciu, părintele Ioan Moța și Vasile Stoica, pentru a îndemna pe români să intre ca voluntari în armata americană și să lupte împotriva Puterilor Centrale, părintele Roșca a dat acestei misiuni un prețios concurs”.

După război s-a reîntors la Ungra, unde a fost preot alți 8 ani.

Din 1928 a fost ales preot la Ocna Sibiului, unde a slujit până în 1946, când s-a pensionat.

Dacă doriți să descoperiți mai multe portrete inedite din Colecția Gheorghe Cernea, vă invităm să vizitați sediul Muzeului de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21A, în fiecare zi, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, unde, până în luna august, puteți vedea expoziția „Intelectualul în satul de odinioară: preotul, învățătorul, notarul în Colecția Gheorghe Cernea”.

Foto sus: Preotul Teofil Roșca, foto cca 1946 (© Muzeul de Etnografie Brașov)