image

Florica Cristoforeanu, soprana care a cucerit Scala din Milano. O carieră strălucită, întreruptă brusc

Soprana română Florica Cristoforeanu a interpretat în cei aproape 50 de ani de activitate peste 40 de roluri în cele mai cunoscute opere din repertoriul internaţional şi pe cele mai mari scene ale lumii. Mai puţin cunoscută în ţara de origine, românca a fost una dintre cele mai de succes interprete de operă ale secolului trecut.

Născută la Râmnicu Sărat, pe 16 mai 1886, Florica Cristoforeanu a fost fiica lui Vasile Cristoforeanu, primarul oraşului Râmnic şi al Annei Rossi. Mama a fost cea care i-a insuflat viitoarei soprane dragostea de muzică, încă de la vârsta copilăriei. La doar 9 ani, fiica primarului îşi făcea debutul pe scenă într-un spectacol susţinut la Râmnicu Sărat. După şcoala generală, părinţii au trimis-o la studii liceale în capitală.

La îndemnul lui Ioan Slavici, profesorul de limba română care i-a remarcat talentul, Florica Cristoforeanu a participat la o serie de spectacole ca solistă vocală şi pianistă. După liceu a ales o carieră profesionistă în muzică şi a plecat în Italia pentru a studia la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano.În 1907, românca a absolvit prestigioasa instituţie cu medialia de aur.

După absolvirea Conservatorului primele concerte le-a susţinut la Bucureşti şi în oraşul natal, Râmnicu Sărat. A cunoscut marele succes în Italia, pe una dintre cele mai cunoscute scene din lume. A fost angajată la Compania de operetă Capodistria din pe alte scene importante din Italia precum teatrele din Milano, Palma sau Torino.

Între 1911 şi 1913 , soprana Florica Cristoforeanu a revenit pe scenele din ţară, fiind prim solistă într-o trupă de operetă. Din 1913 s-a întors în Italia şi şi-a continuat carieră ca şi interpretă de operetă.  

Cio-Cio San din Madame Butterfly   

A renunţat la operetă în 1922, dedicându-se operei, după ce a fost angajată la celebra Scala din Milano. Aici a făcut senzatie în rolul lui Cio-Cio San dinMadame Butterfly , prestaţia sa făcându-o pe critici să o plaseze între cele mai mari cântăreţe ale lumi. În anii care au urmat a cunoscut cele mai înalte culmi ale succesului şi a cântat pe cele mai mari scene din Europa şi America.

A revenit în mod constant în ţara natală fiind prezentă la stagiunile Operei Române din Bucureşti. S-a căsătorit cu un italian şi s-a stabilit la Milano dar nu a vrut să-şi schimbe numele sub care se consacrase.

Carieră întreruptă brusc  

Cariera sa s-a întrerupt brusc, în 1940. S-a îmbolnăvit şi, în urma unui atac de angină pectorală, i s-a interzis să mai cânte. A mai rămas în Italia pentru cinci ani, mutându-se apoi în Brazilia, ţară în care a rămas până la finalul vieţii. 

Şi-a scris memoriile în care a povestit experienţa pe cele mai cunoscute scene ale lumii, volumul fiind publicat şi în România sub numele titlul ”Amintiri din cariera mea lirică” . Florica Cristoforeanu s-a stins din viaţă în 1960 la Rio de Janeiro.

Mai multe pentru tine...