Elena Teodorini, prima soprană din România care a cântat la Scala din Milano jpeg

Elena Teodorini, prima soprană din România care a cântat la Scala din Milano

´╗┐Elena Teodorini sau Elena de Mor┼úun a fost prima c├ónt─ârea┼ú─â din Rom├ónia care a ajuns s─â c├ónte la celebra Scala din Milano. C├ónd a urcat pe prestigioasa scen─â, ├«n 1880, rom├ónca avea doar 22 de ani.

Elena Teodorini a r─âmas ├«n istorie drept prima sopran─â din Rom├ónia care a c├óntat la Scala din Milano. De┼či ast─âzi numele ei este mai pu┼úin cunoscut, ├«n epoca sa de glorie rom├ónca a fost aplaudat─â ┼či adorat─â nu doar ├«n Rom├ónia, ci ┼či ├«n Italia, Fran┼úa, Spania, Portugalia, Rusia, la Viena, ├«n America Latin─â. S-a n─âscut pe 25 martie 1857 la Craiova ├«ntr-o familie de arti┼čti. Elena Teodorini a fost fiica lui Theodor ┼či a Mariei Teodorini ┼či nepoata actorilor Ion Vl─âdicescu ┼či Raluca Stavrescu. Marea actri┼ú─â Aristizza Romanescu a fost veri┼čoara ei primar─â.   

La v├órsta de ┼čase ani, Elena Teodorini c├ónta la pian ┼či promitea o carier─â artistic─â. La doar 14 ani a plecat s─â studieze la Conservatorul de la Milano, unde a f─âcut cursuri de canto ┼či pian. A avut parte de un debut timpuriu. ├Än 1877, la doar 20 de ani a debutat ca solist─â la Teatrul Municipal din Cuneo. ├Än urm─âtorii ani a c├óntat ├«n Italia ┼či Rom├ónia.

Pe cea mai r├óvnit─â scen─â din lume, la 22 de ani 

La doar 22 de ani, Elena Teodorini avea s─â urce pe cea mai r├óvnit─â scen─â din lume, Scala din Milano, devenind astfel prima rom├ónc─â acceptat─â de teatrul liric italian ┼či cea mai t├ón─âr─â solist─â care urcase p├ón─â atunci pe prestigioasa scen─â. A interpretat rolul Margueritei din opera ÔÇ×FaustÔÇŁ de Charles Gounod. Presta┼úia sa a impresionat publicul, care a aplaudat necontenit timp de 15 minute. 

Ilustraţie din 1882

Elena Theodorini jpg jpeg

A continuat s─â c├ónte ├«n Rom├ónia, Spania, Austria, Fran┼úa, America Latin─â, Rusia, fiind ova┼úionat─â pe marile scene ale lumii. Cariera sa pe scen─â s-a oprit ├«n 1903, c├ónd a luat decizia de a se dedica carierei pedagogice. A plecat ├«n Brazilia ┼či a predat ├«n Rio de Janeiro. A lucrat ca pedagog la Paris, Buenos Aires ┼či Bucure┼čti. Revenit─â ├«n ┼úar─â, dup─â 1908, ┼či-a cheltuit resursele proprii pentru a reface teatrul din Craiova, care fusese ├«ntemeiat de tat─âl ei.

Pedagog ├«n Argentina ┼či Brazilia  

├Än 1909, Elena Teodorini a plecat ├«n America de Sud. Aici a c├óntat ┼či a lucrat ca pedagog, devenind director al Conservatorului Guvernamental din Buenos Aires ├«n 1915. A plecat apoi ├«n Brazilia, unde, la Rio de Janeiro, a fondat o ┼čcoal─â de muzic─â. ├Än Rom├ónia a revenit ├«n 1922, ├«nfiin┼ú├ónd la Bucure┼čti Academia Na┼úional─â de Liric─â. A f─âcut o ultim─â c─âl─âtorie ├«n Brazilia ├«n 1923, organiz├ónd aici un festival festival de muzic─â. S-a stins din via┼ú─â pe 27 februarie 1926.

Foto sus: Elena Teodorini, fotografiat─â de Antoni Esplugas (┬ę Government of Catalonia. National Archive of Catalonia, Spain - Public Domain)