Cine a fost Alla Baianova, regina romanţelor în perioada interbelică
Alla Baianova, celebră cântăreaţă de romanţe ţigăneşti şi ruseşti, a fost considerată cea mai frumoasă femeie din Bucureşti în perioada interbelică. Pentru timbrul ei deosebit, a fost asemănată cu Edith Piaf. Din cauza faptului că s-a încăpăţânat să cânte romanţe ruseşti în România a fost închisă în lagăr.
Numele Allei Baianova a fost celebru în România, în perioada interbelică şi în anii de după război. Cântăreaţa cu timbru deosebit care interpreta într-un stil inconfundabil romanţe ruseşti şi ţigăneşti a fost ani la rând cap de afiş în nenumărate spectacole din Bucureşti. În spatele scenei, Alla Baianova a fost o femeie de o frumuseţe deosebită, admirată şi invidiată în egală măsură.
Alla Leviţkaia, după numele real, s-a născut pe 18 mai 1914 la Chişinău în Basarabia. A venit pe lume într-o familie de artişti. Tatăl Leviţki era un cunoscut cântăreţ care adoptase numele de scenă Baianov. Leviţki provenea dintr-o mama românca şi un tata rus. Mama era Evghenia Skorodinskaia, artistă a corpului de balet avea şi ea origini româneşti. La vârsta de 4 ani, Alla a plecat cu familia în străinătate. S-au stabilit la Paris unde Alla a absolvit o şcoală privată de pe lângă o mănăstire catolică.
A urcat pe scenă pentru prima dată la doar 13 ani. Primele cântece cântate au fost romanţele ţigăneşti şi ruseseşti. După primele apariţii pe scenele de la Paris, Alla Baianova a fost asemuită cu Edith Piaf, datorită timbrului vocal deosebit.
Cea mai frumoasă femeie din Bucureştiul interbelic
După ce deja cunoscuse succesul la Paris şi concertase în mai multe ţări ale Europei, Alla s-a stabilit în România. S-a mutat la Bucureşti în 1934 împreună cu familia şi a devenit nu doar una dintre cele mai apreciate artiste ale Bucureştiului, ci şi una dintre cele mai frumoase femei ale capitalei. Aşa cum scria presa vremii, cântăreaţa de romanţe ruseşti a fost considerată cea mai frumoasă femeie din Bucureşti, într-o anumită perioadă. Frumuseţea i-a adus mulţi admiratori, dar şi multe invidii.
Ani buni a cântat în diferite restaurante din Bucureşti, acompaniată de un cunoscut virtuoz - Petre Lescenko. Alla s-a căsătorit de două ori, ambii soţi fiind români. Primul soţ a fost George Ipsilanti conducător artistic al ansamblului Piotr Leşcenko. Cei doi au divorţat înainte de 1942. Al doilea soţ a fost Ştefan Şendrea, un filantrop român, victimă a represaliilor comuniste din anii 1940.
Interzisă de Ceauşescu
Din cauza faptului că s-a încăpăţânat să cânte romanţe ruseşti într-o perioadă în care ruşii nu erau bine văzuţi în România, cântăreaţa a avut de suferit. A fost închisă vreme de un an într-un lagăr din România. Şi-a continuat cariera mulţi ani după instalarea comuniştilor la putere, însă în perioada conducerii lui Ceauşescu a căzut în dizgraţie.
„În perioada conducerii lui Ceauşescu, eu am fost o cântăreaţă «interzisă»”, mărturisea Alla Baianova. Hărţuită de Securitate, cântăreaţa a vrut să plece din România. A aranjat chiar o căsătorie fictivă care să îi faciliteze emigrarea în Uninea Sovietică.
A urcat pe scenă până la 97 de ani
În Rusia a reuşit să plece la finalul anilor 80. Deşi nu mai era în floarea vârstei, cântăreaţa a cunoscut în Rusia acelaşi mare succes pe care l-a avut în perioada tinereţii în România. În anul 1989 a obţinut cetăţenie sovietică, iar în anul 1999 a fost recompensată cu titlul de artist al poporului al Rusiei. A continuat să urce pe scenă şi să cânte romanţe ruseşti până la vârsta de 95 de ani.
Pe 18 mai 2009, a susţinut un concert jubiliar în Opereta din Moscova, cu ocazia împlinirii a 95 de ani. A fost ultima sa reprezentaţie pe scenă. Alla Baianova s-a stins din viaţă la 97 de ani, pe 30 august 2011 într-un spital din Moscova, răpusă de leucemie.
Sursa: adevarul.ro