Rubarba ÔÇô leguma regal─â jpeg

Rubarba ÔÇô leguma regal─â

├Äncoronarea unei noi regine declan┼čeaz─â ├«ntotdeauna un val de entuziasm  memorabil, iar ├«ncoronarea reginei Victoria ├«n anul 1837 nu a f─âcut excep┼úie. Printre amintirile ieftine ┼či chilipirurile de prost gust, ceva s-a f─âcut remarcat ÔÇô un nou soi surprinz─âtor de rubarb─â care nu sem─âna cu nimic din ceea ce se v─âzuse p├ón─â atunci.Cu toate c─â aceast─â legum─â simpl─â a fost o legum─â principala ├«n buc─ât─âria britanic─â de ceva vreme, abia din anul 1837, planta a devenit foarer cunoscut─â ├«n lumea vorbitorilor de limba englez─â. De fapt, prezentarea acestui suvenir ciudat la ├«ncoronare a marcat ├«nceputul a ceea ce va fi o lung─â ┼či aprig─â aventur─â dintre victorieni ┼či rubarb─â.Rubarba era unul dintre ingredientele con┼úinute ├«n pl─âcinte, ┼čarlote ┼či creme de fructe de foarte mult timp. Dar planta nu ┼či-a f─âcut intrarea f─âr─â probleme precum otrava, de exemplu. Frunzele late ┼či plate sunt foarte otr─âvitoare, ├«n plus, acestea con┼úin un nivel ridicat de acid oxalic. Iar p─âr┼úile comestibile, cu toate c─â erau destul de gustoase dac─â erau fierte cu o cantitate suficient─â de zah─âr, puteau fi a┼úoase ┼či tari, acestea depinz├ónd de condi┼úiile de cre┼čtere ┼či preg─âtire.Aducerea soiului Victoria a pus cap─ât acestor inconveniente. Rubarba Victoria a fost acea rubarb─â pe care a a┼čteptat-o secolul al XIX-lea. U┼čor de crescut, robust─â, consistent de dulce ┼či fraged─â, acest tip  de rubarb─â a fost foarte apreciat ├«nc─â de la ├«nceput, iar obsesia victorienilor cu rubarba a ├«nceput cu adev─ârat.Ace┼čtia ad─âugau rubarb─â ├«n orice:dulce┼úuri, jeleu, pl─âcinte, ┼čarlote, creme de fructe ┼či budinci.  ├Än timp ce rubarba era considerat─â un fruct, aceasta era folosit─â ├«n re┼úetele epocii ca ingredient care d─âdea savoare, frecvent folosit─â la c─ârnuri ┼či br├ónzeturi, ├«n umpluturi ┼či sosuri.Cultul rubarbei Victoria a luat propor┼úii mitice cur├ónd ┼či chiar culesul plantei era ├«nv─âluit ├«n nuan┼úe misterioase ┼či romantice.  Nu a durat mult p├ón─â c├ónd fermierii britanici au descoperit c─â cele mai dulci culturi erau cele ob┼úinute prin practica  ÔÇ×for┼úareaÔÇŁ rubarbei ÔÇô cultivarea acesteia ├«n ├«ntuneric complet ├«n condi┼úii controlate cu grij─â. Deoarece orice lumina puternic─â putea dauna culturii, aceasta era recoltat─â noaptea la lumina tor┼úelor. Aceast─â practic─â este ├«nc─â folosit─â ┼či ast─âzi, ├«n special ├«n faiomosul ÔÇ×triunghi al rubarbeiÔÇŁ din West Yorkshire, care este sursa a 90% din produc┼úia de rubarb─â dulce din lume.Aceast─â legum─â s-a bucurat de popularitatea la scar─â larg─â timp de 100 de ani. Dar extinderea comer┼úului ca urmare a celor dou─â R─âzboaie Mondiale a dus la o mai mare competitivitate ┼či, ├«n cele din urm─â, rubarba a dec─âzut din defavoarea reputa┼úiei de a fi greu de digerat ┼či de mod─â veche. Doar c├ó┼úiva fani mai includ ├«nc─â re┼úete de pl─âcint─â cu rubarb─â ├«n c─âr┼úile de  bucate.Rubarba este din nou ├«n ascensiune  ┼či este gata s─â ├«┼či fac─â revenirea ├«n primele decenii ale secolului al XXI-lea. Rubarba artificial─â de Yorkshire se bucur─â de statutul de protec┼úie a originii, precum ┼čampania ┼či branza Stilton, numele poate fi dat rubarbei care provine  din Yorkshire. Iar ritualul recolt─ârii la lumina tor┼úei ÔÇô ├«n unele cazuri folosindu-se acelea┼či tor┼úe de fier care erau utilizate acum 150 de ani ÔÇô atrage mai mult─â aten┼úie ┼či pres─â ├«n fiecare an.Re┼úetele cu rubarb─â ├«ncep s─â apar─â ├«n paginile revistelor ┼či c─âr┼úilor de bucate la mod─â, astfel, leguma preferat─â a victorienilor este din nou ├«n vog─â.

rubarba1 JPG jpeg
placintacurubarba jpg jpeg