MiG-21 Lancer C, ├«n timpul unui exerci╚Ťiu (┬ę Mihai Zamfirescu / MAPN)

Rom├ónia, prestigiul interna╚Ťional ╚Öi domeniul aeronautic

R─âzboiul modern implic─â o permanent─â preg─âtire pentru o confruntare de mari propor╚Ťii, resursa uman─â fiind secundar─â ├«n raport cu for╚Ťa oferit─â de ma╚Öinile de lupt─â pe care industria poate s─â le multiplice rapid. Dac─â tancurile impresioneaz─â prin rezisten╚Ťa la lovituri, avioanele ofer─â unei armate posibilitatea efectu─ârii de lovituri la mare distan╚Ť─â prin dep─â╚Öirea ap─âr─ârii antiaeriene.

Un conflict modern nu se poate desf─â╚Öura f─âr─â ca armatele s─â acorde din timp de pace o aten╚Ťie deosebit─â dot─ârii cu avioane de calitate superioar─â, produse de fabrici cu utilaje high-tech. Chiar dac─â oficial se declar─â c─â pacea este un obiectiv fundamental al conduc─âtorilor contemporani, institutele de cercetare folosesc cele mai luminate min╚Ťi din domeniul tehnologiilor avansate pentru a concepe aparate de zbor capabile s─â dep─â╚Öeasc─â performan╚Ťele celor aflate ├«n ├«nzestrarea posibililor adversari.

Se discut─â ├«n anul 2021 despre dotarea avia╚Ťiei cu avioane de v├ón─âtoare pentru a putea controla spa╚Ťiul aerian, vechile MiG-21 fiind prea demodate, chiar dac─â au fost modernizate dup─â c─âderea comunismului cu echipamente occidentale. Cum aparatele sovietice aveau o capacitate redus─â de transport pentru ├«nc─ârc─âturi ofensive, se impunea c─âutarea de tehnic─â de zbor cu performan╚Ťe superioare ╚Öi avionul F-16 de produc╚Ťie american─â a fost identificat drept cel mai potrivit pentru dimensiunile ╚Ť─ârii carpatice. Au fost cump─ârate 12 exemplare din dotarea for╚Ťelor Portugaliei, achizi╚Ťie completat─â ulterior cu noi aparate pentru a se ajung la 17 ma╚Öini capabile de zbor.

Prea pu╚Ťine pentru a face fa╚Ť─â misiunilor din timp de pace, s-a analizat o nou─â variant─â de dotare ╚Öi cele 32 de F-16 din Norvegia au fost considerate ideale pentru acoperirea spa╚Ťiului aerian rom├ónesc. Apare ├«ns─â o mare problem─â, provocat─â de ofi╚Ťerii rom├óni care au venit cu solu╚Ťia ╚Öi de cei din alian╚Ťa militar─â numit─â NATO. Cel mai nou avion este din anul 1984 ╚Öi s-a scris ├«n perioada interbelic─â despre completa uzur─â moral─â a tehnicii de lupt─â ├«n numai ╚Öapte ani. Este adev─ârat c─â F-16 a fost conceput s─â suporte montarea de noi echipamente, dar are o v├órst─â respectabil─â ├«n raport cu ceea ce s-a construit dup─â anul 1984.

F-16 Fighting Falcon (┬ę Staff Sgt. Cherie A. Thurlby / U.S. Air Force)
F-16 Fighting Falcon (┬ę Staff Sgt. Cherie A. Thurlby / U.S. Air Force)

Trebuie precizat c─â tranzac╚Ťia este ├«ngrozitoare la adresa poporului rom├ón ╚Öi a pilo╚Ťilor. Nu se precizeaz─â faptul c─â aparatele care urmeaz─â s─â fie luate sunt F-16 A, mult mai pu╚Ťin performante dec├ót variantele C ╚Öi E. Mai trebuie spus ├«nc─â un adev─âr. Fiecare variant─â are mai multe serii de produc╚Ťie, orice block nou fiind ├«mbun─ât─â╚Ťit serios. Oferta norvegian─â se refer─â la avioane din seria 15 ╚Öi au fost foarte folosite pentru a controla spa╚Ťiul imens al ╚Ť─ârii nordice. Uzura a fost amplificat─â de condi╚Ťiile meteo dure ╚Öi de influen╚Ťa apei s─ârate.

Trebuie s─â mai observ─âm ╚Öi caracterul celor care se ocup─â de astfel de tranzac╚Ťii. V├ónd ╚Öi cump─âr─â indiferen╚Ťi la soarta celor care vor utiliza ma╚Öinile de zbor. Nici m─âcar Adolf Hitler, renumit prin politicile criminale, n-a umilit Rom├ónia ├«n a╚Öa hal. Au fost oferite pentru r─âzboiul ├«nceput ├«n iunie 1941 50 de avioane Me-109 E care reprezentau coloana vertebral─â a avia╚Ťiei germane de v├ón─âtoare. Primele 11 exemplare au sosit cu trenul de la Viena ├«n mai 1940 ╚Öi trebuie s─â se ╚Ťin─â cont c─â primele exemplare din seria E ap─âruser─â ├«n prim─âvara anului precedent.

Dotate cu mitraliere ╚Öi tunuri de calibrul 20 mm, avioanele au asigurat superioritatea aerian─â ├«mpotriva for╚Ťelor sovietice ├«n anul 1941. Erau bune ╚Öi la nivelul anului 1942 pe Frontul de Est. Au mai fost primite din Reich alte 15 exemplare pentru a compensa pierderile. Dac─â ╚Ťinem cont c─â Germania lupta ├«mpotriva colo╚Öilor militari numi╚Ťi Uniunea Sovietic─â ╚Öi Marea Britanie, cele care primeau ╚Öi tehnic─â de lupt─â din SUA, efortul Berlinului era de apreciat. Numai ├«n perioada iulie - octombrie 1940 au fost pierdute 610 avioane Me-109 E deasupra Angliei.

Bundesarchiv Bild 101I 662 6659 37 Flugzeug Messerschmitt Me 109 jpg jpeg
Messerschmitt Me 109 (┬ę Das Bundesarchiv Bild 101I-662-6659-37)

Oare chiar trebuie s─â cump─âr─âm mereu vechituri? Exist─â cumva ceva comisioane consistente? Conduc─âtorii Rom├óniei nu ╚Ötiu s─â ob╚Ťin─â ceva ce nu se vede, dar este cel mai pre╚Ťios ├«n rela╚Ťiile interna╚Ťionale: prestigiul. Se face totul ca ╚Ťara din Carpa╚Ťi s─â fie ├«ntr-o situa╚Ťie de inferioritate. Liderii de la Budapesta, chiar dac─â statul este mult mai mic ├«n ceea ce prive╚Öte suprafa╚Ťa ╚Öi popula╚Ťia, duc o politic─â extern─â abil─â pentru a avea o imagine deosebit─â pe plan european ╚Öi chiar mondial. Nici ├«n domeniul aeronautic n-au ├«nc─âlcat regulile.

Au fost achizi╚Ťionate aparate JAS 39 Gripen din Suedia, model care a fost introdus ├«n dotare din 1996. Conduc─âtorii maghiari au luat avioane modernizate la nivel C ╚Öi nu se face rabat de la progresele tehnice ├«nregistrate de firma produc─âtoare de armament. Este interesant de precizat c─â avioane Gripen au reu╚Öit ├«n timpul unor jocuri militare s─â ÔÇŁdoboareÔÇŁ aparate F-16 f─âr─â s─â ├«nregistreze pierderi. S─â nu uit─âm s─â preciz─âm c─â erau din varianta F-16 C, Block 50.

Oare c├ónd politicienii ╚Öi militarii rom├óni vor ├«nv─â╚Ťa ceva? C├ónd o s─â fie cu adev─ârat vorba de dragoste de ╚Ťar─â?

Foto sus: MiG-21 Lancer C, ├«n timpul unui exerci╚Ťiu (┬ę Mihai Zamfirescu / MAPN)

Bibliografie minimal─â

  • https://www.en.wikipedia.org/wiki/General_Dynamics_F-16_Fighting_Falcon_variants 
  • Frieser, Karl-Heinz, Mitul Blitzkrieg-ului, Editura Militar─â, Bucure╚Öti, 2010.
  • H├Âfling, Rudolf, Messerschimitt Bf 109 E Variante, Editura M.A.S.T., Bucure╚Öti, 2009.
  • Le Bon, Gustave, Opiniile ╚Öi credin╚Ťele, Editura ╚śtiin╚Ťific─â, Bucure╚Öti, 1995.
  • Tudor, Vasile, Avioanele Me-109 E ├«n Rom├ónia, Editura Tiparg, Pite╚Öti, 2008.
  • Volkoff, Vladimir, Dezinformarea, arm─â de r─âzboi, Incitatus, f.a.
Mai multe pentru tine...