Nadia Russo (Foto: Memorialul Sighet)

Nadia Russo, rusoaica adoptată de România, care a luptat împotriva Uniunii Societice

Nadia Russo a fost una dintre membrele celebrei Escadrile Albe, fiind titulara brevetului de pilot cu num─ârul 9 din avia╚Ťia rom├ón─â. Rusoaica adoptat─â de Rom├ónia a luptat ├«n Al Doilea R─âzboi Mondial ├«mpotriva bol╚Öevicilor, din cauza c─ârora ├«╚Öi p─âr─âsise patria mam─â. Dup─â r─âzboi a ajuns ├«n lag─ârul din B─âr─âgan. ├Än ciuda faptelor sale de vitejie recompensate cu ordine ╚Öi medalii, a avut parte de un sf├ó╚Öit ├«n mizerie ╚Öi anonimat.

N─âscut─â ├«n Rusia ╚Öi adoptat─â de Rom├ónia, ╚Ťar─â pentru care a luptat ├«n al Doilea R─âzboi Mondial ╚Öi care a persecutat-o dup─â marea conflagra╚Ťie, Nadia Russo a r─âmas ├«n istoria avia╚Ťiei rom├óne╚Öti un nume enblematic. Al─âturi de Marina ╚śtirbey, Mariana Dr─âgescu sau Virginia Thomas, rusoaica Nadia este considerat─â una dintre marile doamne ale avia╚Ťiei rom├óne╚Öti, fiind posesoarea brevetului de pilot cu num─ârul 9 din avia╚Ťia rom├ón─â. 

Nadia N─âdejda s-a n─âscut la Tver, un or─â╚Öel de l├óng─â Moscova, pe 17 iunie 1901, ├«ntr-o veche familie aristocrat─â cu r─âd─âcini ├«n istoria Rusiei imperiale. A r─âmas orfan─â de ambii p─ârin╚Ťi la v├órsta liceului ╚Öi a fost nevoit─â s─â fug─â din Rusia ├«n perioada revolu╚Ťiei din 1918. S-a refugiat ├«n Basarabia ╚Öi a fost nevoit─â s─â se c─âs─âtoreasc─â, ├«n 1925, la insisten╚Ťele rudelor familiei, cu un mo╚Öier basarabean b─âtr├ón, Alexandru Russo.

C─âs─âtoria a durat c├ó╚Ťiva ani. Atras─â de zbor ╚Öi m├ónat─â de dorin╚Ťa de a-╚Öi ajuta semenii, Nadia a urmat, pe r├ónd, cursurile pentru surori medicale organizate de Crucea Ro╚Öie ╚Öi cursuri de pilotaj. ├Än aceea╚Öi perioad─â (1932-1934) a urmat cursurile ╚Öcolii de Belle Arte. Dup─â desp─âr╚Ťirea de mo╚Öierul basarabean, s-a mutat ├«n Bucure╚Öti ╚Öi s-a ├«nscris la ╚ścoala de pilotaj ÔÇ×Ing Mircea CantacuzinoÔÇŁ. Aici a reu╚Öit s─â ob╚Ťin─â brevetul de pilot cu num─ârul 9 din avia╚Ťia rom├ón─â. ├Änaintea ei, doar opt rom├ónce mai reu╚Öiser─â aceast─â performan╚Ť─â.

Premiat─â de regele Carol al II-lea

Dup─â ob╚Ťinerea brevetului de pilot, Nadia Russo ╚Öi-a mai ├«ndeplinit un vis. Acela de a avea propriul avion. ├Än 1937 reu╚Öe╚Öte s─â-╚Öi cumpere un avion personal, jum─âtate din costul aparatului fiind suportat din bugetul Ministerului Aerului. Cu avionul personal a participat la competi╚Ťii de profil, reprezent├ónd Rom├ónia ╚Öi ob╚Ťin├ónd rezultate spectaculoase.

├Än 1938, particip─â la Raliul Micii Antante, fiind singura concurent─â care a parcurs cei 4000 de kilometri singur─â, f─âr─â ├«nso╚Ťitor de zbor. Pentru performan╚Ťa ob╚Ťinut─â la raliu, Regele Carol al II-lea i-a conferit Ordinul ÔÇ×Virtutea AeronauticaÔÇŁ de pace, clasa Crucea de Aur.

A urmat un ╚Öir lung de competi╚Ťii ├«n care a ob╚Ťinut rezultate remarcabile. Datorit─â talentului ╚Öi determin─ârii sale, Nadia a intrat ├«n elita avia╚Ťiei feminine rom├óne╚Öti. ├Än 1940 a ajuns s─â se numere printre aviatoarele care au format celebra Escadril─â Alb─â.

A luptat împotriva patriei-mamă

Ca membr─â a Escadrilei Albe, singura unitate de femei pilot din Al Doilea R─âzboi Mondial, Nadia Russo a participat la campania din R─âs─ârit. Se spune c─â, dincolo de misiunea de pilot activ ├«n armata rom├ón─â, a avut o dorin╚Ť─â personal─â: a lupta ├«mpotiva bol╚Öevicilor care ├«i distruseser─â patria mam─â ╚Öi cuibul p─ârintesc.

├Äncep├ónd cu luna iunie 1941, c├ónd Rom├ónia a intrat ├«n r─âzboi ├«mpotriva Uniunii Sovietice, rusoaica a participat ├«mpreun─â cu colegele din Escadrila Alb─â ├«n campania Basarabiei. Pentru faptele de vitejie ╚Öi miile de solda╚Ťi salva╚Ťi de pe frontul de lup─â, rusoaica a fost recompensat─â al─âturi de colegele sale cu Ordinul ÔÇ×Virtutea AeronauticaÔÇŁ cu spade, chiar la propunerea mare╚Öalului Victor Antonescu.

S-a reatras din activitatea de pilot ├«nainte de terminarea r─âzboiului, din cauza unor probleme de s─ân─âtate. ├Än 1943, la 42 de ani, dup─â campania Stalingradului, Nadia Russo s-a retras din Escadrila Alb─â. Pentru faptele sale din cel de-Al Doilea R─âzboi Mondial, lupt├ónd de partea Rom├óniei, rusoaica ├«╚Öi c─âp─âtase ├«n presa renumele de ÔÇ×basarabeanca de cea mai autentic─â ╚Öi rom├óneasc─â spi╚Ť─âÔÇŁ. Nadia Russo a fost recompensat─â cu Ordinul ÔÇ×Vulturul GermanÔÇŁ clasa a III-a si Crucea ÔÇ×Regina MariaÔÇŁ clasa a III-a.

ÔÇ×├Än goana aripilor albeÔÇŁ

Activitatea rusoaicei pe front nu s-a rezumat doar la salvarea solda╚Ťilor r─âni╚Ťi. Pasionat─â de fotografie,Nadia Russo a surprins ├«n raidurile sale sute de ipostaze de r─âzboi, m─ârturii ale ororilor petrecute pe front.

Nadia Russo
Nadia Russo, în uniformă de sublocotenent

ÔÇ×Nedesp─âr╚Ťit─â de aparatul de fotografiat, Nadia a surprins sute de ipostaze ale r─âzboiului, reunite mai t├órziu ├«n patru mari albume de fotografii. Impresii de pe front a adunat nu doar ├«n imagini, ci ╚Öi ├«ntr-un volum de amintiri, ├Än goana aripilor albe, care trebuia s─â apar─â la Editura OFAR. Dup─â 23 august 1944 acest lucru a devenit imposibil. C├óteva fragmente au fost publicate ├«n revista Rom├ónia aerian─â ├«n primul num─âr din ianuGuy Bossyarie 1943. Restul se pare c─â s-a pierdutÔÇŁ, evoc─â Daniel Foc╚Öa ├«n volumul ÔÇ×Escadrila Alb─â. O istorie subiectiv─âÔÇŁ.

Închisă în lagăr după război

Dup─â r─âzboi, ├«n ciuda meritelor sale recunoascute, Nadia Russo a fost persecutat─â de ╚Ťara pentru care luptase. Implicata ├«n procesul ofi╚Ťerilor aviatori, care au avut contacte cu militarii englezi din Comisia Aliat─â de Control, rusoaica a fost arestat─â. ├Än 1951 a fost condamnat─â la ╚Öapte ani de ├«nchisoare. A petrecut urm─âtorii ╚Öase ani ├«n ├«nchisorile de la Mislea ╚Öi Miercurea-Ciuc. ├Än 1957, a fost deportat─â ├«n B─âr─âgan. ├Än lag─âr ╚Öi-a g─âsit iubirea. S-a c─âs─âtorit cu Guy Bossy, un b─ârbat mai t├ón─âr cu zece ani. Dup─â eliberare a petrecut c├ó╚Ťiva ani de domiciliu for╚Ťat.

Abia ├«n 1962 a sc─âpat de pedeaps─â ╚Öi a colindat Rom├ónia ├«n c─âutarea unui loc de munc─â. Fostul pilot din r─âzboi a ajuns s─â lucreze la o fabric─â de ambalaje pentru a-╚Öi c├ó╚Ötiga p├óine. Dup─â moartea so╚Ťului Guy Bossy, f─âr─â pensie ╚Öi f─âr─â niciun ajutor, Nadia Russo ╚Öi-a petrecut ultimii ani din via╚Ť─â ├«n mizerie. S-a ├«mboln─âvit de amnezie ╚Öi a murit ├«n 1988, ├«n anonimat. A fost ├«nmorm├óntat─â ├«n Cimitirul Re├«nvierii din Bucure╚Öti.

Foto sus: Nadia Russo (┬ę Memorialul Sighet)

Mai multe pentru tine...