Bătălia de la Mactan (© Nmcast at English Wikipedia)

Calendar 27 aprilie: 1521 - Fernando Magellan a fost ucis de băștinașii din Filipine

395 - Împăratul Arcadius s-a căsătorit cu Aelia Eudoxia, fiica generalului Flavius Bauto. Ea a devenit una dintre cele mai puternice împărătese romane ale Antichității târzii.

1521 - Exploratorul Fernando Magellan a fost ucis de băștinașii din Filipine în Bătălia de la Mactan.

Fernando Magellan (în unele surse, Ferdinand Magellan) a rămas cunoscut în istorie ca fiind primul explorator european care condus o expediție în jurul lumii, primul care a descoperit o cale de acces din Atlantic către „Marea Sudului a lui Balboa” (Pacificul) prin periculoasa strâmtoare din Țara de Foc și primul care s-a încumetat să traverseze imensa și pustia întindere de apă a oceanului Pacific.

Un plan îndrăzneț

Luând exemplul predecesorului său, Columb, Magellan i-a prezentat regelui Spaniei, Carol al V-lea, zis Carol Quintul, un plan prin care dorea să ajungă în Insulele Mirodeniilor prin vest. Exista însă o problemă mult mai mare decât în timpul lui Cristofor Columb în sensul că acum se știa că există un Ocean Atlantic și o intindere imensă de uscat dincolo de acesta, uscat care se preconiza că s-ar întinde de la nord la sud blocând orice cale de acces, în special în sud – pentru multți era și mai improbabil să se poată ajunge în Indiile Orientale prin vest, dar nu și pentru Magellan.

El credea cu certitudine că există o trecătoare prin America de Sud, chiar dacă nu fusese descoperită încă vreuna – chiar declarase cu fermitate că era dispus să navigheze până la 75º latitudine sudică dacă va fi nevoie, până ce va găsi calea de acces.

Totuși, Magellan nu era un visător; el își planificase bine călătoria și se consultase în prealabil cu astronomul Faleiro și se asigurase că va fi finanțat de Christopher de Haro (care de altfel și el îi purta pică regelui portughez).

Prin semnarea unei convenții cu regele Carol Quintul, Magellan și Faleiro, amândoi sub funcția de căpitan general, urmau să primească 5% din profiturile expediției, iar teritoriile cucerite intrau sub propria lor guvernare, urmând să le rămână și moștenitorilor lor.

magellan 21908 lg gif gif

Pornind într-o expediție istorică

Magellan a pornit în călătorie pe 10 august 1519 din Sevilla, cu cinci corăbii și 270 de oameni în total, dar fără Faleiro care s-a hotărât să nu mai meargă după ce își făcuse horoscopul și aflase că această expediție i-ar putea fi fatală; presupunerile sale se vor dovedi destul de aproape de adevăr – din cele cinci nave, doar una singură, „Vittoria”, se va mai întoarce din călătorie. 

strait of magellan world map 4fco0an jpg jpeg

Magellan a navigat spre sud de-a lungul coastei Argentinei, unde a întâlnit grupuri de băștinași pe care i-a numit „patagonezi”, adică „picioare mari” – întreaga regiune o va numi de altfel Patagonia. Desigur, călătoria nu a fost lipsită de tot felul de pericole, printre care revolta echipajelor, cea mai grea provocare pentru un căpitan aflat în mijlocul unei călătorii importante.

Surprinzător, acesta a găsit mult așteptata trecătoare care i-a oferit calea de acces către o provocare mult mai mare – trecătoarea îi poartă și astăzi numele: Strâmtoarea Magellan, o zonă înșelătoare, deosebit de periculoasă pentru nave;avea să rămână spaima navigatorilor multe sute de ani de aici înainte.

Strâmtoarea desparte masa continentală a Americii de Sud de Țara de Foc;mult timp s-a crezut că aceasta din urmă era de fapt promontoriul cel mai nordic al unui continent sudic uriaș;ulterior s-a dovedit că nu este decât o insulă. 

Pierduți în mijlocul oceanului necunoscut

Mica flotă începea deja să se destrame foarte rapid:prima avea să fie distrusă, a doua s-a întors în Spania, iar cea de-a treia a trebuit să fie incendiată și scufundată deoarece muriseră atât de mulți oameni încât mai rămăsese echipaj suficient doar pentru două corăbii. În final și acestea se vor despărți, una dintre ele fiind capturată de portughezi. 

Când au ieșit în cele din urmă în imensa Mare a Sudului a lui Balboa, Magellan a numit-o, parcă o dată pentru totdeauna, Oceanul Pacific. Acesta s-a dovedit însă ultima și cea mai mare provocare a expediției deoarece nu se așteptase nimeni ca gigantica masă de apă care se afla în fața lor să fie atât de vastă, o întindere pustie de apă sărată care te farmecă prin frumusețea ei, dar care te ucide lent odată ce rămâi fără provizii (sau rapid dacă ai „noroc”).

Magellan a avut nevoie de 98 de zile pentru a traversa Oceanul Pacific iar în toată călătoria sa nu a întâlnit decât două mici insule, sterpe și pustii (cel puțin pe ruta pe care a urmat-o el). Echipajul rămas a suferit cumplit din cauza lipsei de alimente proaspete, de apă potabilă proaspătă și a scorbutului, oamenii fiind nevoiți să mănânce talaș, piei de vită și șobolani.

 42345158 voyage victoria map416 gif gif

Sfârșitul odiseei

Abia într-un final au ajuns pe arhipelagul Guam, în niște insule locuite de băștinași sălbatici, periculoși – exploratorul a numit aceste insule Ladrones. Cu toate că Magellan avea să își găsească sfârșitul într-o luptă cu băștinașii din Filipine, conduși de Lapu-Lapu, corabia comandată de ultimul căpitan supraviețuitor, Juan del Cano a reușit să se întoarcă în Spania cu o mare încărcătură de cuișoare pe 6 septembrie 1522, devenind astfel primul om care a călătorit în mod efectiv în jurul lumii într-o singură expediție.

Din cei 270 de oameni, doar opt au mai revenit în viață în Spania;Magellan nu a mai apucat să se întoarcă, dar a murit la Mactan, aflat puțin mai la vest de longitudinea celui mai îndepărtat punct din est la care ajunsese cu câșiva ani în urmă, adică în Insulele Moluce – astfel, am putea spune că Magellan a realizat ocolul Pământului. Călătoria sa se înscrie alături de cele mai importante expediții din istorie, demonstrându-se pentru prima dată că Pământul este sferic și totodată descoperindu-se Patagonia, Strâmtoarea Magellan și revelându-se imensitatea Oceanului Pacific, denumire dată tot în cadrul acestei călătorii.

1578 - În ciuda interdicțiilor, a avut loc unul dintre cele mai faimoase dueluri din istoria Franței, „duelul Mignonilor”, între doi favoriți ai regelui Henric al III-lea al Franței și doi favoriți ai lui Henric I, Duce de Guise.

1791 - S-a născut Samuel Morse, inventatorul codului Morse (d. 1872).

1822 - S-a născut Ulysses Grant, al 18-lea președinte al Statelor Unite (d. 1885).

1872 - A murit poetul, prozatorul, ziaristul și omul politic Ion Heliade Rădulescu (n. 1802).

1906 - Duma de stat a Imperiului rus s-a reunit pentru prima dată.

1909 - Sultanul otoman Abdul-Hamid al II-lea a fost înlăturat de mișcarea „Junilor Turci”, fiind succedat de fratele său, Mehmed al V-lea.

1922 - O explozie în mina de cărbune Aurelia din Valea Jiului a dus la decesul a 82 de mineri și rănirea altor 14.

1945 - Benito Mussolini a fost arestat de partizanii italieni, în timp ce încerca să scape deghizat ca un soldat german.

1948 - Lucrețiu Pătrășcanu a fost arestat sub acuzație falsă de complot, împreună cu Lena Constante, Elena Pătrășcanu, Bellu Zilber și Harry Brauner.

Foto sus: Bătălia de la Mactan (© Nmcast at English Wikipedia)