Duelul favori╚Ťilor lui Henric al III lea  jpeg

Duelul favori╚Ťilor lui Henric al III-lea

Dup─â renun╚Ťarea la tronul Poloniei (pe care ├«l ocupase o scurt─â perioad─â de timp, ├«ntre 1573 ÔÇô 1574) ╚Öi ├«nsc─âunarea ca rege al Fran╚Ťei (1574 ÔÇô 1589), Henric al III-lea de Valois (foto sus) s-a ├«nconjurat de o serie de favori╚Ťi, cunoscu╚Ťi ├«n istorie sub numele de ÔÇ×mignonsÔÇŁ.

Despre ei se spunea c─â sunt frivoli, preocupa╚Ťi de mod─â ╚Öi petreceri ╚Öi c─â au o influen╚Ť─â rea asupra regelui. Cert este c─â la un moment dat, au intrat ├«n conflict cu oamenii puternicului duce de Lorainne, Henric de Guise, conduc─âtorul ÔÇ×Ligii CatoliceÔÇŁ (ne afl─âm ├«n timpul r─âzboaielor religioase). 

Lucrurile s-au ├«ncins ╚Öi mai tare ├«n momentul ├«n care, Henric al III-lea a refuzat s─â-i dea o ├«nalt─â demnitate lui de Guise, acord├ónd-o ├«n schimb unuia dintre favori╚Ťii s─âi, Jacques de Levis, conte Caylus. La aflarea ve╚Ötii, unul din oamenii ducelui de Lorainne, Charles de Balzac, l-a def─âimat pe beneficiarul favorului regal, chiar la Curtea Fran╚Ťei. Lucrurile nu mai puteau fi rezolvate dec├ót ├«n urma unui duel.

Cei ╚Öase combatan╚Ťi ce trebuiau s─â se dueleze ├«n ziua de 27 aprilie 1578 erau: Jacques de Caylus, Louis de Maugiron ╚Öi Jean d'Arc├Ęs (din partea favori╚Ťilor regelui), respectiv Charles de Balzac, Riberac ╚Öi Georges de Schomberg (din partea lui de Guise). La ora cinci diminea╚Ťa, dueli╚Ötii s-au ├«nt├ólnit pe un teren aflat l├óng─â ├«nchisoarea Bastilia, ╚Öi au ├«nceput lupta.

Rezultatul acesteia: Schomberg ╚Öi Maugiron au fost uci╚Öi pe loc, Riberac a murit a doua zi ├«n urma r─ânilor c─âp─âtate, d'Arc├Ęs a primit o ran─â la cap ╚Öi a ├«ncetat din via╚Ť─â ╚Öase s─âpt─âm├óni mai t├órziu, iar Caylus, care a fost r─ânit de nu mai pu╚Ťin de 19 ori, ╚Öi-a dat duhul dup─â o agonie de 33 de ore. Singur Balzac a sc─âpat doar cu o ran─â la bra╚Ť.

Foarte afectat, pe plan emo╚Ťional, a fost regele Fran╚Ťei, care ╚Öi-a pierdut trei dintre cei mai intimi favori╚Ťi. Acest duel a avut ├«ns─â ╚Öi implica╚Ťii politice, contribuind ╚Öi mai mult la r─âcirea rela╚Ťiilor dintre Henric al III-lea ╚Öi Henric de Guise.

Mignon's duel by Bakalovycz W  jpg jpeg

Duelul favori╚Ťilor, pictur─â de W┼éadys┼éaw Baka┼éowicz