Calendar 10 mai: 1881 - Carol I a fost încoronat Rege al României
1291 - Nobilii scoțieni au recunoscut autoritatea regelui Eduard I al Angliei asupra țării lor.
1497 - Amerigo Vespucci a părăsit portul Cádiz pentru prima sa călătorie spre Lumea Nouă.
1503 - Cristofor Columb a descoperit Insulele Cayman, pe care le-a numit „Las Tortugas”, datorită numeroaselor broaște țestoase care se găseau acolo.
1774 - Ludovic al XVI-lea a devenit rege al Franței, după moartea bunicului său, Ludovic al XV-lea.
1866 - Principele Carol I a depus jurământul ca domnitor al României, în Parlament.
1871 - Înfrântă în războiul cu Prusia, Franța a fost nevoită să semneze Tratatul de la Frankfurt. Franța a pierdut Alsacia-Lorena de est și a plătit 5 miliarde franci-aur ca despăgubire de război.
1881 - România a fost proclamată Regat. Carol I a fost încoronat Rege al României.
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României:începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Coroana de Oțel, cea pe care o (re)vedem pe stema actuală a României, este înainte de toate simbolul Independeței națiunii noastre.Elvira Popescu
Povestea Coroanei de Oțel începe în timpul Războiului de Independență, din anii 1877 – 1878. România s-a alăturat atunci războiului ruso-turc, având ca scop eliberarea de sub jugul Imperiului otoman. Restul este deja istorie: turcii au recunoscut independența românilor ( care erau deja suverani de facto de mult timp) prin semnarea Tratatului de la San Stefano. Oastea română condusă de Regele Carol I a fost definitorie în înfrângerea otomanilor, iar bătălie de la Plevna și cucerirea redutei Grivița sunt unele dintre episoadele care definesc curajul soldaților români. Au fost cântați, comemorați în poezii și transpuși pe pânze de către pictori.
Însă, cel mai important omagiu adus Armatei Române rămâne gestul lui Carol I. Pentru ceremonia sa de încoronare ca rege al României, el nu a dorit una din aur sau alte metale prețioase, ci din oțel de tun. Și nu orice tun! Ci unul turc, care a fost capturat la Grivița, pe 30 august 1877. De atunci, Coroana de Oțel a fost purtată de Regele Ferdinand I, în momentul Marii Uniri, dar și de către Regele Mihai, la a doua sa încoronare, pe 6 septembrie 1940.
Pentru realizarea ei, Ministerul Cutelor și Instrucțiunii Publice a realizat o comisie din care făceau parte Grigore Tocilescu, Alexandru Odobescu, B.P. Hasdeu și artistul Theodor Aman. După atente analize ale istoriei românești, dar și ale tendițelor vremii în materie de coroane regale, comisia a ajuns la modelul cunoscut, model care a fost desenat și schițat în tuș de către Aman. De realizarea lor s-au ocupat soldații meseriași ce aparțineau Arsenalului Armatei din București. Una dinte coroane, rămasă la Muzeul Arsenalului, nu a fost terminată. Cel de-al doilea exemplar, puțin modificat, se pare că a fost amplasat pe acvila aflată în vârful unei coloane de piatră de pe bulevardul Carol I, în Piața C.A. Rosetti. Și, în final, cel de-al treilea model, este cel cu care Carol I a fost încoronat Rege al României, pe 10 mai 1881.
Simbolistica sa este și mai puternică. Cu o zi înaintea evenimentului, Coroana de Oțel a fost sfințită la Mitropolie. În cadrul ceremoniei, Regele a declarat:
”Cu mândrie primesc această Coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noştri şi care a fost sfinţită de biserică. O primesc ca simbol al independenţii şi puterii României”.
Conform descrierii publicate de către Institutul Național al Patrimoniului, materialele folosite sunt oțelul, pânza și catifeaua și este realizată prin turnare și coasere. ”Este sub forma unui cerc cu pietre alungite, rombice şi perlate executate dintr-un aliaj de fier şi carbon. Este turnată din oţel, are opt fleuroane mari, care alternează cu opt colţuri de dimensiuni mai mici. Din vârfurile fleuroanelor pornesc spre mijlocul coroanei opt lame de oţel înguste şi arcuite, care se unesc în partea centrală printr-un glob care are deasupra Crucea Trecerea Dunării". Despre simbolistica crucii despre coroană, ea reprezintă o medalie instituită de către Carol I prin Înaltul Decret 617 din 23 martie 1878, acordată tuturor celor care au participat în cadrul acțiunilor de la sud de Dunăre în timpul Războiului de Independență.
1894 - S-a născut actrița franceză de origine română Elvira Popescu (d. 1993).
1899 - S-a născut dansatorul, coregraful și actorul american Fred Astaire (d. 1987).
1924 - J. Edgar Hoover a fost numit director al Biroului Federal de Investigații (FBI). Va rămâne în această funcție timp de 48 de ani, până la moartea sa în anul 1972.
1940 - Winston Churchill a devenit prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain. În aceeași zi, Germania a invadat Franța, Țările de Jos, Belgia și Marele Ducat de Luxemburg.
1941 - Rudolf Hess s-a parașutat în Scoția, probabil în încercarea de a negocia pacea între Anglia și Germania nazistă.
1981 - François Mitterrand a câștigat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța în fața conservatorului Valéry Giscard d'Estaing, devenind primul președinte socialist al Republicii a Cincea.
1994 - Nelson Mandela a depus jurământul, devenind primul președinte de culoare al Africii de Sud.
Foto sus: Ceremonia încoronării regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, 10 Mai 1881 (© Muzeul Naţional Cotroceni)