uc jpg jpeg

Zelenski: Rezultatul bătăliei pentru Donbas "va da un indiciu" privind continuarea războiului cu Rusia

📁 Istorie recentă
🗓️ 15 iunie 2022

Apărarea de către armata ucraineană a Donbasului (est), ţintă prioritară a Moscovei, este "vitală" pentru Kiev, deoarece rezultatul acesteia "va da un indiciu" asupra continuării războiului cu Rusia, a estimat marţi seară preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de agerpres.ro.

"Este vital să rămânem în Donbas. (...) Apărarea regiunii este esenţială pentru a da o indicaţie despre cine va domina (pe teren) în următoarele săptămâni", a spus Volodimir Zelenski în discursul său zilnic către ucraineni, difuzat pe Telegram.

"Trebuie să rezistăm", a subliniat el, aflat în faţa clădirii administraţiei prezidenţiale din Kiev, în timp ce ce ruşii progresează treptat în Donbas până la controlul practic complet al regiunii Lugansk.

Luptele de la Severodoneţk şi Lisiceansk, două oraşe de aproximativ 100.000 de locuitori, fac ravagii de câteva zile, iar cucerirea lor de către armata rusă ar permite trupelor Moscovei să vizeze Sloviansk, în regiunea Doneţk, la aproximativ 70 de kilometri spre vest.

"Cu cât inamicul suferă mai multe pierderi acolo, cu atât va avea mai puţină forţă pentru a-şi continua agresiunea", a mai spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a făcut cunoscut că armata sa "a suferit pierderi grele în regiunea Harkov (est), unde armata rusă încearcă să-şi consolideze poziţia", potrivit acestuia.

O altă zonă de lupte intense între ucraineni şi ruşi: Herson în sud. "Continuăm să exercităm presiuni asupra ocupanţilor" din această regiune, a ţinut să adauge el.

"Obiectivul-cheie este eliberarea Hersonului", oraş ocupat de ruşi încă de la începutul invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, "Şi vom avansa pas cu pas pentru a realiza acest lucru", a promis Volodimir Zelenski.

Mai multe pentru tine...