646x404 (52) jpg

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a promis compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea anexată de Rusia

📁 Istorie recentă
🗓️ 14 iunie 2022

''Drapelul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialta şi Sudak, deasupra Djankoi şi Ievpatoria'', a declarat Zelenski în mesajul său video de luni seara de la Kiev, citat de agerpres.ro. ''Bineînţeles, vom elibera şi Crimeea noastră''.

Armata rusă a ocupat peninsula de la Marea Neagră în 2014, când Ucraina era slăbită în urma unei schimbări de putere şi nu a putut opune rezistenţă. Apoi a fost organizat un referendum, care nu este recunoscut la nivel internaţional, iar Crimeea a fost anexată la Rusia.

Zelenski a pledat întotdeauna pentru o revenire a peninsulei la Ucraina, dar rareori a afirmat acest lucru cu atâta forţă ca obiectiv de război, scrie DPA.

Preşedintele a făcut apel la cetăţenii Ucrainei să păstreze legătura cu părţile ţării ocupate de Rusia, cum ar fi Doneţk sau regiunea Harkov. El a spus că aceste zone vor fi eliberate din nou.

"Spuneţi-le că armata ucraineană va veni cu siguranţă!". În est, în Donbass, armata se află sub presiune. Aceasta are nevoie urgentă de artilerie modernă din partea partenerilor săi străini, a spus Zelenski.

Mai multe pentru tine...