image

VIDEO // Ucraina are nevoie de "mai multe arme grele", afirmă şeful NATO

📁 Istorie recentă
🗓️ 15 iunie 2022

Ţările occidentale ar trebui să trimită mai multe arme grele Kievului pentru a-l ajuta să lupte împotriva armatei ruse care avansează în estul Ucrainei, a afirmat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de agerpres.ro.

"Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele", a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la Haga după întâlnirea cu liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului la Nord, în ajunul unui summit important.

NATO a început să-şi "intensifice" livrările de arme către Kiev, a adăugat el, subliniind că ucrainenii sunt "absolut dependenţi de aceste livrări pentru a face faţă agresiunii brutale a Rusiei".

Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pentru a discuta despre o posibilă accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană.

Ucraina continuă să ceară Occidentului să livreze mai multe arme şi echipament militar perfecţionat pentru a face faţă invaziei ruse şi reproşează unor ţări europene că tergiversează luarea unor măsuri.

În ajunul summitului, premierul olandez, Mark Rutte, şi omoloaga sa daneză, Mette Frederiksen, i-au primit pe Jens Stoltenberg şi mai mulţi lideri europeni, printre care şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, a cărui ţară este vecină cu Ucraina.

"Nu am făcut suficient pentru a apăra Ucraina, pentru a sprijini poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea lui", a declarat premierul Morawiecki în cursul aceleiaşi conferinţe de presă.

"De aceea vă îndemn (...) să faceţi mult mai mult pentru a livra arme şi artilerie Ucrainei. Au nevoie de acestea pentru a-şi apăra ţara", a spus el, considerând că ţările occidentale şi-ar pierde "credibilitatea" dacă Ucraina ar fi în frântă de Rusia.

"Ar fi un eşec total şi un dezastru pentru Uniunea Europeană, valorile noastre şi pentru NATO", a spus el.

Mai multe pentru tine...