Un arc de triumf din perioada Imperiului Roman, descoperit în situl de la Viminacium
Înfruntând gerul şi vântul năprasnic, arheologii din Serbia au efectuat săpături în situl unui arc de triumf de pe vremea Romei Antice, unul dintre puţinele monumente de acest tip din Balcani şi care datează din secolul al III-lea d.Hr., informează Reuters.
Arcul de triumf a fost descoperit în decembrie în situl Viminacium, un oraş roman de lângă Kostolac, o localitate sârbă aflată la 70 de kilometri est de Belgrad.
Miomir Korac, arheologul principal, a dezvăluit că descoperirea a fost făcută în timpul unor săpături executate pe strada principală din Viminacium, capitala provinciei romane Moesia.
„Este primul arc de triumf de acest tip găsit în această zonă... poate fi datat din primele decenii ale secolului al III-lea d.Hr.”, a declarat el luni pentru Reuters.
Viminacium a fost un oraş roman mare, care avea 45.000 de locuitori, un hipodrom, fortificaţii, un forum, un palat, temple, un amfiteatru, apeducte, băi şi ateliere. A existat între secolul I d.Hr. şi secolul al VI-lea d.Hr.
„Atunci când am găsit urmele pătrate ale unei fundaţii făcute din bucăţi masive de calcar, nu a existat nicio îndoială că acesta era un arc de triumf”, a dezvăluit Miomir Korac.
Un fragment de placă de marmură cu litere ce alcătuiesc inscripţia „CAES/ANTO” sugerează că arcul a fost dedicat împăratului Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut sub numele de Caracalla, care a domnit între anii 198 d.Hr. şi 217 d.Hr.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine...