Venus impudica de la Buciumi (foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău)

Venus impudica de la Buciumi, statueta descoperită într-un castru roman din Sălaj

Proiectul „Circuitul castrelor romane din județul Sălaj”, inițiat de către Consiliul Județean Sălaj, cu finanțare europeană, a propus, printre multe altele, lucrări de restaurare a porții Principalis Sinistra a castrului roman de la Buciumi.

Redezvelirea ruinelor acesteia, conservate precar, în anul 2015, a oferit o serie de surprize, informează Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

„Cea mai semnificativă a fost descoperirea, într-unul dintre turnurile porții, a unei statuete din teracotă în chiar primul strat de pământ excavat pentru punerea în evidență a obiectivului. Piesa are în jur de 20 cm lungime, dar îi lipsește soclul. Teracota romană o reprezintă pe Venus la picioarele căreia a fost figurat mai stilizat și Amor copil. Venus impudica este reprezentată cu o coafură elaborată, având ca accesoriu la gât o lunulă. Astfel de piese au mai fost descoperite în Dacia și, probabil, centrul lor de producție era la Apulum, unde au fost cercetate ateliere pentru confecționat teracote. Prezența unei Venus în castrul de la Buciumi nu trebuie să ne mire. În campaniile anterioare au mai fost descoperite exemplare din bronz și teracote, doar că realizarea artistică a celei descoperite de noi, în anul 2015, este una de excepție”, precizează Horea Pop, șef secție Cercetare științifică.

Venus impudica de la Buciumi (foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău)
Venus impudica de la Buciumi (foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău)