Nava romană descoperită mineri într-o carieră de cărbune (© Arheološki institut)

Navă romană, descoperită mineri într-o carieră de cărbune / VIDEO

Arheologii din Serbia au adus la lumină o navă romane descoperită de mineri într-o carieră de cărbune, aflată în apropierea fostei așezări romane cunoscută sub numele de Viminacium.

Nava a fost descoperită după ce un excavator de la mina Drmno a dat peste niște lemn. Vasul făcea probabil parte dintr-o flotă fluvială care deservea Viminacium. Acest oraș roman avea aproximativ 45.000 de locuitori, un hipodrom, fortificații, un forum, un palat, temple, amfiteatru, apeducte, băi și ateliere, relatează Reuters.

Este posibil ca nava să fi fost construită încă din secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr., când Viminacium era capitala provinciei romane Moesia Superior și avea un port în apropiere, pe braț al Dunării, potrivit arheologului sârb Miomir Korac.

Pentru ca lemnul să nu putrezească în soarele fierbinte al verii, Korac a precizat că acesta a fost mai întâi stropit cu apă și depozitat sub un cort.

Potrivit arheologilor, cele două nave și trei canoe care au fost descoperite până acum în regiune fie s-au scufundat, fie au fost abandonate pe malul râului.

Mii de artefacte descoperite în Viminacium, în apropiere de orașul Kostolac, la 70 de kilometri est de Belgrad, vor fi expuse alături de cea mai recentă descoperire.

La Viminacium au fost efectuate săpături arheologice încă din 1882, însă doar 5% din sit a fost explorat în profunzime, potrivit arheologilor sârbi.

Foto sus: Nava romană descoperită mineri într-o carieră de cărbune (© Arheološki institut)