is2 jpg

Ucraina anunţă că şi-a arborat din nou drapelul în Insula Şerpilor

📁 Istorie recentă
🗓️ 5 iulie 2022

Steagul ucrainean a fost din nou arborat pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, a transmis luni armata ucraineană, după ce forţele ruse s-au retras din acest loc strategic săptămâna trecută, relatează agerpres.ro.

"Operaţiunea militară s-a încheiat, iar teritoriul (Insula Şerpilor - n.r.) s-a întors sub jurisdicţia Ucrainei", a spus Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferinţă de presă.

Unii analişti au spus că retragerea Rusiei din Insula Şerpilor, situată în largul coastei de sud-vest a Ucrainei, ar putea relaxa blocada acesteia asupra porturilor ucrainene.

Însă un diplomat străin de la Kiev a declarat pentru Reuters că încă nu este suficient pentru a permite tranzitul sigur al cerealelor ucrainene.

"Este nevoie de o deminare, iar Rusia are în continuare capacităţi (nave militare, sisteme de apărare de coastă şi superioritate aeriană) care să îi permită să blocheze căile navigabile", a adăugat el.

Pentru a-şi debloca porturile ca să transporte cereale, Ucraina va avea nevoie de sprijinul aliaţilor, dar şi ca Turcia să joace un rol cheie, a mai spus diplomatul.

Rusia a anunţat joi că s-a retras din Insula Şerpilor ca "gest de bunăvoinţă" pentru a arăta că nu obstrucţionează încercările ONU de a deschide un coridor umanitar pentru a permite transportul de cereale dinspre Ucraina.

Mai multe pentru tine...