646x404 (39) jpg

Volodimir Zelenski după căderea oraşului Lisiciansk în mâinile ruşilor: Ucraina nu renunţă la nimic şi se va întoarce

📁 Istorie recentă
🗓️ 4 iulie 2022

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat după căderea oraşului Lisiciansk, ultimul bastion al Kievului în regiunea estică Lugansk, în mâinile ruşilor, că ţara sa ''nu renunţă la nimic'' şi că va reveni în zonele aflate acum sub controlul ruşilor, transmite agerpres.ro.

Într-una din recentele înregistrări video postate pe pagina sa de internet, Zelenski se referă la retragerea trupelor Kievului din Lisiciansk după asediul rus care a permis forţelor de invazie să deţină practic controlul asupra întregii regiuni din estul Ucrainei.

''Ucraina nu renunţă la nimic. Şi când cineva acolo la Moscova dă informaţii despre regiunea Lugansk, să-şi amintească relatările şi promisiunile făcute înainte de 24 februarie, în primele zile ale acestei invazii, în primăvară şi acum'', a declarat Zelenski, referindu-se la timpul de care au avut nevoie ruşii pentru a reuşi să controleze această regiune, aproape patru luni. ''Să evalueze în mod real ceea ce au obţinut în tot acest timp şi cât au plătit pentru aceasta. Pentru că rapoartele lor actuale se vor transforma în fum, la fel ca cele de dinainte'', a adăugat preşedintele Zelenski.

Armata ucraineană ''avansează gradual în regiunea Harkov, în regiunea Herson (aflată parţial sub controlul ruşilor) şi pe mare: (insula) Şerpilor este un bun exemplu în acest sens. Va veni ziua când vom spune acelaşi lucru despre Donbas'', a subliniat Zelenski.

Iar ''armata noastră îşi retrage oamenii din anumite puncte de pe front unde duşmanul are o mai mare putere de foc, exact asta s-a întâmplat în Lisiciansk, iar aceasta înseamnă un singur lucru: vom reveni graţie tacticii noastre, graţie livrărilor crescute de arme moderne'', a avertizat el.

După cucerirea Luganskului şi a unei părţi din regiunea vecină Doneţk, care împreună alcătuiesc provincia Donbas, teritoriu ucrainean revendicat de Moscova, ruşii şi-au creat un culoar care uneşte estul cu sudul şi peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal şi controlată de Kremlin încă din 2014.

Mai multe pentru tine...