image

Cum ar putea recâştiga Ucraina teritoriile ocupate de Rusia?

Autor: Redacția
🗓️ 1 iulie 2022

Oficialii de la Casa Albă au început să-şi piardă încrederea că Ucraina îşi va putea recupera toate teritoriile pierdute în războiul declanşat de Rusia în urmă cu patru luni, au dezvăluit pentru CNN oficiali americani.

Oficialii de la Casa Albă au început să-şi piardă încrederea că Ucraina îşi va putea recupera toate teritoriile pierdute în războiul declanşat de Rusia în urmă cu patru luni, au dezvăluit pentru CNN oficiali americani.

Consilierii preşedintelui american Joe Biden discută în privat despre posibilitatea ca Ucraina să nu poată lua înapoi anumite teritorii, în ciuda armamentului greu şi avansat pe care SUA şi aliaţii săi plănuiesc să-l livreze Kievului. Oficiali americani au subliniat pentru CNN că aceste evaluări mai pesimiste nu semnifică faptul că SUA ar intenţiona să facă presiuni asupra Ucrainei să facă concesii teritoriale pentru a pune capăt războiului.

În acelaşi timp, există speranţe că ţara invadată şi-ar putea lua înapoi un număr semnificativ de teritorii în cadrul unei posibile contraofensive lansate în cursul acestui an. 

Un consilier al congresmenilor SUA familiar cu dezbaterile a declarat pentru CNN că pierderea teritoriilor nu este ceva inevitabil:

„Măsura în care Ucraina poate lua înapoi aceste teritorii este în mare parte, dacă nu total, o funcţie a cât de mult sprijin îi oferim”.

Acesta a observat că Ucraina a solicitat SUA minim 48 de lansatoare multiple de rachete – până în prezent, Pentagonul a promis opt (patru fiind deja pe câmpul de luptă -n.red.).

În administraţia Biden nu toată lumea este pesimistă – sunt şi oficiali care cred că forţele ucrainene vor depăşi încă o dată aşteptările cum au făcut-o şi la începutul invaziei, când au respins avansul trupelor ruseşti spre Kiev.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a rămas în contact strâns cu omologii săi ucraineni - săptămâna trecută, el a discutat despre eforturile ucrainene de a recuceri teritoriile cu comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei şi şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, au declarat pentru CNN oficiali familiarizaţi cu convorbirea telefonică.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...