Traseul unui drum roman, identificat în Bistrița-Năsăud (© Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud)

Traseul unui drum roman, identificat în Bistrița-Năsăud

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 20 martie 2024

Specialiștii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud au efectuat săptămâna trecută o serie de cercetări de teren și fotografii aeriene pe raza localității Crănimăt, comuna Șieu-Măgheruș.

Acestea au fost realizate pentru identificarea și stabilirea planimetriei unor situri arheologice menționate ca existente pe raza localității respective, dar a căror localizare era incertă. Tot acum s-a reușit și identificarea traseului presupusului drum roman care lega valea Someșului de castrul roman de la Orheiu Bistriței, care apare menționat de K. Torma ca vizibil în anul 1866, informează un comunicat al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Conform ziarului Națiunea, castrul roman de la Orheiul Bistriței (jud. Bistrița-Năsăud) a fost un castru auxiliar, ridicat cu zid de piatră. El se afla în salba de apărarea a Daciei Porolissensis, având legătură directă cu castrul roman de la Livezile. A fost ridicat în secolele II – III și avea în vecinătatea sa și o așezare romană civilă. Ruinele sale impresionează încă prin dimensiunile mari pe care le-a avut.

Castrul roman de la Orheiul Bistriței se află în satul omonim, din comuna Cetate. Localitatea se află în apropiere de orașul Bistrița Năsăud și este accesibilă prin drumul național DN173. Acest castru a început să fie documentat de cercetătorii sași la mijlocul secolului al XIX-lea, însă există informații conform cărora anumite obiecte, precum o inscripție fragmentară și monede, au fost descoperite în localitate la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Ruinele ce se observă astăzi au făcut parte dintr-o așezare romană amenajată în jurul secolelor II-III, constituită din garnizoana Cohortei I Hispanorum militaria, Cohorta I Alpinorum, Cohorta I Ubiorum, Ala Illyricorum.

Mai multe pentru tine...