646x404 jpeg

Preşedintele Ucrainei cere conducerii militare să nu ia decizii fără consultarea sa

📁 Istorie recentă
🗓️ 6 iulie 2022

Preşedintele Volodimir Zelenski a mustrat marţi conducerea militară după critici dure din partea populaţiei la adresa cerinţelor ce vizează recrutarea în armată în urma celor mai recente anunţuri ale ministerului apărării de la Kiev, transmite agerpres.ro.

La următoarea şedinţă a Statului Major, ministrul apărării, şeful Statului Major şi comandantul-şef al armatei vor trebui să îi prezinte un raport detaliat, a cerut marţi, într-un mesaj video, şeful statului ucrainean.

"Promit oamenilor să clarific chestiunea şi să solicit în continuare Statului Major să nu ia astfel de decizii fără mine", a spus preşedintele Zelenski, adăugând că este vorba de o neînţelegere care a stârnit indignare în societate.

Anterior, comandantul-şef al armatei Valeri Zalujnîi şi Statul Major comunicaseră că ucrainenii care au vârsta de încorporare au nevoie de permisiune pentru a părăsi locul în care au fost înregistraţi ca rezidenţi. Ordinul are la bază o lege din anul 1992 privind mobilizarea. Astfel, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului lor militar local pentru a putea părăsi districtul unde sunt înregistraţi.

După critici pe reţelele de socializare, s-a adăugat că această cerinţă este necesară doar pentru părăsirea districtului guvernamental.

Începând din octombrie, femeile din anumite categorii ocupaţionale vor fi, de asemenea, supuse serviciului militar.

Numeroşi ucraineni nu locuiesc la adresa unde sunt înregistraţi în acte. În urma invaziei ruse, zeci de mii de bărbaţi care au vârsta de încorporare au fugit în zone mai sigure din vestul Ucrainei.

Mai multe pentru tine...