Piramidele egiptene, construite de-a lungul unui braț dispărut al Nilului
O echipă internațională de cercetători a descoperit că piramidele egiptene au fost construite inițial de-a lungul unui braț al Nilului, cu o lungime de 64 de kilometri, pe care l-au numit Ahramat (piramide, în arabă), care a dispărut ulterior, îngropat sub terenuri agricole și deșert.
Descoperirea ar putea explica de ce 31 de piramide, inclusiv cele din complexele piramidale de la Giza și Lisht, sunt în prezent concentrate pe o fâșie îngustă și inospitalieră de deșert, parte din Sahara, relatează Agerpres.
Toate aceste piramide au fost construite într-o perioadă de timp de aproape 1.000 de ani, începând cu aproximativ 4.700 de ani în urmă, când Nilul avea un debit mult mai mare decât în prezent și, în unele zone, se răsfira în mai multe brațe, potrivit dovezilor sedimentare.
Descoperirea ar explica motivul pentru care câmpurile de piramide au fost concentrate de-a lungul acestei porțiuni din deșert, situată în apropierea capitalei egiptene antice Memphis. Ele erau astfel ușor accesibile, prin intermediul brațului fluviului, la momentul la care au fost construite.
Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că la multe dintre piramide se putea ajunge pe drumuri pavate, care se terminau pe malul brațului Ahramat, ceea ce indică faptul că fluviul era folosit pentru transportul materialelor de construcție.
Foto sus: Piramidele pe malul Nilului – reconstrucție artistică (© Pixabay)
Mai multe pentru tine...