Primele imagini din camera secret─â a Marii Piramide jpeg

Primele imagini din camera secret─â a Marii Piramide

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Un robot a transmis primele imagini din interiorul camerei secrete ale Marii Piramide din Giza, în care nu a mai pătruns nimeni de 4500 de ani.

Considerat─â de speciali╚Öti a fi morm├óntul faraonului Cheops, Marea Piramid─â a fost construit─â ├«n jurul anului 2560 ├«.hr., iar construc╚Ťia ei a durat 10-20 de ani. Este singura dintre cele ╚Öapte minuni ale lumii antice care a supravie╚Ťuit trecerii timpului. Av├ónd ini╚Ťial o ├«n─âl╚Ťime de 146.5m, piramida m─âsoar─â acum doar 138.8, dup─â ce partea superioar─â s-a pr─âbu╚Öit c├óndva ├«n trecut.

├Än interiorul Marii Piramide exist─â trei ├«nc─âperi:cea de baz─â, care sprijin─â ├«ntreaga construc╚Ťie, ╚Öi dou─â camere superioare, Camera Reginei ╚Öi Camera Regelui. Intre zidurile de nord ╚Öi de sud ale Camerei Reginei se afl─â dou─â tunele (20cm x 20cm) blocate de dou─â blocuri din piatr─â. Nimeni nu ╚Ötie care era scopul acestor tunele, dar una dintre cele mai r─âsp├óndite teorii sus╚Ťinea c─â ele duc la o camer─â secret─â.

Savan╚Ťii au ├«ncercat de mai multe ori s─â trimit─â mici robo╚Ťi ├«n interiorul piramidei pentru a afla secretul acestor tuneluri. In 1993, un robot a reu╚Öit s─â ├«nainteze 63m ├«ntr-unul din tunele pentru a descoperi dou─â u╚Öi din piatr─â montate pe piroane de metal. Descoperirea i-a frapat pe speciali╚Öti, c─âci ├«n nicio alt─â parte a piramidei nu mai existau piese din metal. Aproape zece ani mai t├órziu, un alt robot a s─âpat ├«ntr-un bloc de piatr─â din tunel ╚Öi a descoperit o ├«nc─âpere mic─â, blocat─â de asemenea cu un bloc de piatr─â.

Anul acesta, o echip─â de ingineri condus─â de Rob Richardson de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a hot─âr├ót s─â investigheze din nou misterul ╚Öi a construit un nou robot ├«n vederea explor─ârii camerei secrete. Robotul a p─âtruns ├«n tunel ╚Öi, cu ajutorul camerei, a ob╚Ťinut imagini din absolut toate col╚Ťurile ╚Öi cr─âp─âturile acestuia, descoperind hieroglife vechi de 4500 de ani, pictate ├«n vopsea ro╚Öie, precum ╚Öi mai multe gravuri ├«n piatr─â.

Potrivit lui Richardson, ÔÇ×dac─â aceste hieroglife ar fi descigrate, ele i-ar putea ajuta pe egiptologi s─â ├«n╚Ťeleag─â scopul pentru care au fost construite aceste tuneluri misterioase.ÔÇŁ

Robotul a p─âtruns ╚Öi ├«n misterioasa camer─â goal─â ╚Öi a ob╚Ťinut primele imagini din spatele u╚Öii din piatr─â. Astfel, au fost filmate piroanele din metal despre care cercet─âtorii cred acum c─â aveau o func╚Ťie strict ornamental─â.

Kate Spence, egiptolog la Cambridge, crede c─â aceste tuneluri erau mai degrab─â simbolice dec├ót func╚Ťionale. ÔÇ×Piroanele arat─â ca m├ónere de u╚Ö─â simbolice, iar tunelurile din Camera Reginei sunt orientate N-S, nu E-V;b─ânuiesc, a╚Öadar, c─â func╚Ťia lor era simbolic─â ╚Öi legat─â de stele, nu de soare.ÔÇŁ

mg21028144 500 2 500 jpg jpeg
mg21028144 500 6 600 jpg jpeg

Sursa: http://www.newscientist.com/