Primele imagini din camera secretă a Marii Piramide jpeg

Primele imagini din camera secretă a Marii Piramide

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 12 septembrie 2014

Un robot a transmis primele imagini din interiorul camerei secrete ale Marii Piramide din Giza, în care nu a mai pătruns nimeni de 4500 de ani.

Considerată de specialiști a fi mormântul faraonului Cheops, Marea Piramidă a fost construită în jurul anului 2560 î.hr., iar construcția ei a durat 10-20 de ani. Este singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice care a supraviețuit trecerii timpului. Având inițial o înălțime de 146.5m, piramida măsoară acum doar 138.8, după ce partea superioară s-a prăbușit cândva în trecut.

În interiorul Marii Piramide există trei încăperi:cea de bază, care sprijină întreaga construcție, și două camere superioare, Camera Reginei și Camera Regelui. Intre zidurile de nord și de sud ale Camerei Reginei se află două tunele (20cm x 20cm) blocate de două blocuri din piatră. Nimeni nu știe care era scopul acestor tunele, dar una dintre cele mai răspândite teorii susținea că ele duc la o cameră secretă.

Savanții au încercat de mai multe ori să trimită mici roboți în interiorul piramidei pentru a afla secretul acestor tuneluri. In 1993, un robot a reușit să înainteze 63m într-unul din tunele pentru a descoperi două uși din piatră montate pe piroane de metal. Descoperirea i-a frapat pe specialiști, căci în nicio altă parte a piramidei nu mai existau piese din metal. Aproape zece ani mai târziu, un alt robot a săpat într-un bloc de piatră din tunel și a descoperit o încăpere mică, blocată de asemenea cu un bloc de piatră.

Anul acesta, o echipă de ingineri condusă de Rob Richardson de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a hotărât să investigheze din nou misterul și a construit un nou robot în vederea explorării camerei secrete. Robotul a pătruns în tunel și, cu ajutorul camerei, a obținut imagini din absolut toate colțurile și crăpăturile acestuia, descoperind hieroglife vechi de 4500 de ani, pictate în vopsea roșie, precum și mai multe gravuri în piatră.

Potrivit lui Richardson, „dacă aceste hieroglife ar fi descigrate, ele i-ar putea ajuta pe egiptologi să înțeleagă scopul pentru care au fost construite aceste tuneluri misterioase.”

Robotul a pătruns și în misterioasa cameră goală și a obținut primele imagini din spatele ușii din piatră. Astfel, au fost filmate piroanele din metal despre care cercetătorii cred acum că aveau o funcție strict ornamentală.

Kate Spence, egiptolog la Cambridge, crede că aceste tuneluri erau mai degrabă simbolice decât funcționale. „Piroanele arată ca mânere de ușă simbolice, iar tunelurile din Camera Reginei sunt orientate N-S, nu E-V;bănuiesc, așadar, că funcția lor era simbolică și legată de stele, nu de soare.”

mg21028144 500 2 500 jpg jpeg
mg21028144 500 6 600 jpg jpeg

Sursa: http://www.newscientist.com/