O pădure s-a prăbușit peste o cetate dacică. Sute de arbori, doborâți de furtuni
Furtunile au transformat înfățișarea cetății dacice Fețele Albe, din vecinătatea Sarmizegetusei Regia, au produs pagube greu de recuperat și au blocat accesul pe potecile așezării. Nici oamenii nu s-au lăsat mai prejos și i-au cauzat și ei distrugeri.
Aflată la circa patru kilometri de Sarmizegetusa Regia, cetatea dacică Fețele Albe este greu accesibilă turiștilor, după ce sute de arbori s-au prăbușit în pădurea care înconjoară vestigiile antice.
Turiștii care vor să urce în această perioadă în așezarea antică din Munții Orăștiei trebuie să se strecoare printre numeroasele trunchiuri de copaci căzute peste potecă și peste monumente.
Unele trunchiuri doborâte de vânt au produs distrugeri iremediabile vestigiilor antice: au dislocat ori au spart blocuri de piatră din zidurile dacice și din rămășițele edificiilor cetății. Refacerea zidurilor este deosebit de dificilă și costisitoare. Pe lângă numeroasele cercetări și avize necesare unor astfel de lucrări, costurile unei astfel de acțiuni sunt ridicate.
Spre comparație, lucrările de restaurare a Drumului pavat din Sarmizegetusa Regia sunt estimate la 7,3 milioane de lei.
Și oameni au contribuit la distrugeri. Cei care ajung în cetatea dacică găsesc un așa-zis templu improvizat din blocuri de piatră luate din ziduri și din pietre, pe care unii dintre oaspeții cetății l-au folosit ca loc pentru ritualuri.
Din 2013, când astfel de practici au fost interzise în Sarmizegetusa Regia, practicanții lor s-au mutat la Fețele Albe, unde folosesc nestingheriți monumentele.
Căutătorii de comori au scormonit la rândul lor cetatea care deși este comparabilă cu celelalte așezări antice din Munții Orăștiei, a fost neglijată de autorități.
Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine...