Cetatea Blidaru, una dintre cele mai bine conservate fortărețe dacice / FOTO jpeg

Cetatea Blidaru, una dintre cele mai bine conservate fortărețe dacice / FOTO

📁 Dacia antică
Autor: Daniel Guţă

Blidaru a rămas una dintre cele mai bine conservate cetăți dacice. Urcușul spre locul din Munții Orăștiei este dificil, dar eforturile vizitatorilor sunt răsplătite de frumusețea așezării.

Poteca spre cetatea dacică Blidaru urcă de la marginea satului Costești pe versantul abrupt de peste râul Orăștiei, apoi se afundă în pădurea de fag și mesteacăn, ieșind într-un luminiș în apropierea așezării antice.

Traseul de o oră, cel mai accesibil pentru oaspeții locului, poate fi parcurs doar pe jos, iar vizitatorii sunt sfătuiți să poarte bocanci și să aibă provizii de apă. În aceste zile, pădurea se trezește la viață, iar călătorii sunt întâmpinați de priveliști în culori proaspete de primăvară, într-o atmosferă animată de trilurile păsărilor.

O mulțime de copaci bătrâni printre care se strecoară cărarea spre Blidaru au fost marcați cu numele și mesajele turiștilor, scrijelite de-a lungul ultimelor decenii în scoarța arborilor. Astfel de „amintiri” apar la tot pasul, de la poalele muntelui, până la cetate.

Fortul dacilor

Blidaru, o fortăreață din blocuri groase de calcar, aduse de daci de la Măgura Călanului, și apoi marcate cu litere grecești, oferă o priveliște spectaculoasă.

Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. și avea, potrivit istoricilor, și un rol de a proteja Sarmizegetusa Regia împotriva cuceririi romane.

Cetatea Blidaru2 JPG jpeg

A fost una dintre cele mai puternice fortărețe militare ale dacilor, dar în prezent ruinele - monument istoric aflat în patrimoniul UNESCO – au rămas doar o destinație pentru turiștii pasionați de excursii pe munte. Spre deosebire de celelalte cetăți dacice, locul este mai bine conservat și pentru că accesul turiștilor este mai dificil. Şi aici, porțiuni din ziduri s-au desprins însă și s-au prăvălit în vale, în timp ce altele au fost proptite cu țăruși din lemn.

Cetatea Blidaru3 JPG jpeg

Așezarea, înconjurată de un gard de lemn, țărănesc, este mai mică decât cele de la Costești și Sarmizegetusa Regia și nu prezintă ruinele unor temple, cum sunt numeroasele edificii de cult descoperite în cele două situri. Singurul sanctuar se afla la câteva sute de metri de cetate, în locul numit „Pietroasa lui Solomon”.

Cisternele de la Blidaru

La Blidaru, în afara ruinelor fortăreței, vizitatorii pot vedea cum arăta una dintre marile cisterne de alimentare cu apă păstrate din vremea dacilor. Construcția de formă paralelipipedică, cu pereții tencuiți cu cărămidă, nisip și var, avea o capacitate de aproape 200 metri cubi și era alimentată cu apa unui izvor, printr-o conductă de lut ars.

Cetatea Blidaru4 JPG jpeg

În apropiere, o altă cisternă, bine conservată, a fost săpată în stâncă și căptușită cu scânduri. Cercetările științifice de la Blidaru nu au vizat decât o mică parte din zona cetății, iar cele mai mari campanii arheologice s-au derulat în anii 1950, cu tehnologia acelor vremuri.

Cetatea Blidaru a rămas un reper pentru pasionații de istorie antică. Se numără printre cele cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Numărul 222 al revistei Historia dezvăluie secretele militare ale dacilor: Cine erau războinicii și comandanții daci? Care erau și cum arătau armele și echipamentul armatei dacice? Care le era tactica de luptă și ce făceau cu prada de război? De ce credea împăratul Iulian că dacii erau cei „mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva”? Aflați din numărul 222 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei în perioada 15 iulie – 14 august 2020, dar și în format digital pe  platforma paydemic.com.

H 222 jpg jpeg
sumar jpg jpeg