fetele albe , templu incendiat cu candele Foto Daniel Guță (2) jpg

Monumente istorice și naturale faimoase din vestul României, distruse de turiști în goana după „amintiri”

🗓️ 22 mai 2023

Poienile cu narcise de la poalele Retezatului, covorul de ghiocei sălbatici de pe Platoul Vârtoapelor, temple antice din Munții Hunedoarei și chiar celebrele cetăți dacice sunt doar câteva exemple de astfel de obiective în cazul cărora turismul a avut un efect dezastruos.

Mai multe monumente faimoase ale naturii și istorice din vestul României au ajuns în pragul dispariției din cauza numărului mare de turiști care vin aici dar le părăsesc, lăsând în urma lor urme devastatoare ale vizitei lor.

Uneori, distrugerile din ariile protejate sunt încurajate chiar de către autoritățile din Hunedoara, deși tot mai mulți localnici, iubitori ai naturii, se plâng de efectele turismului necontrolat.

Cetatea Fețele Albe, devastată de un incendiu

Cetățile dacice, aflate și ele în parcul național, au avut adesea de suferit de pe urma numărului tot mai mare de turiști și a dorinței acestora de a „lua amintiri” de aici, ori de a-și pune amprenta pe ele.

Templele din cetatea Fețele Albe din vecinătatea Sarmizegetusei Regia au fost aproape demantelate, de turiștii care și-au luat acasă bucăți din monumente, pe motiv că ar fi încărcate de energie.

Alții au aprins lumânări în fostele temple din cetatea Fețele Albe și au provocat incendii de pădure care au dus la distrugerea vestigiilor.

Cetatea Fețele Albe, incendiată de vizitatori (foto: Daniel Guță)
Cetatea Fețele Albe, incendiată de vizitatori (foto: Daniel Guță)

În cetatea dacică Blidaru și la „Tronul străbunilor”, oaspeții lor au scrijelit pe monumente simboluri florale „dacice” de mari dimensiuni, riscând dosare penale pentru distrugere.

Nici renumitul Castel al Corvinilor nu a scăpat neatins, cele mai vechi scrijelituri făcute de turiști pe ziduri, din anii 50, nefiind șterse odată cu restaurarea recentă a zidurilor. Unele pot fi văzute în Turnul nou de poartă și au fost incluse astfel, în istoria monumentului.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro