Noi secrete descoperite în timpul restaurării Castelului Corvinilor / FOTO
Noi secrete ies la iveală în timpul lucrărilor de restaurare efectuate la Castelul Corvinilor. Specialiștii Muzeului Castelul Corvinilor au descoperit o scară datând din secolul al XVII-lea.
„Scara în cauză (zidită la sfârșitul secolului al XIX-lea), a fost amenajată prin lărgirea unei guri de tragere a Turnului vechi de poartă, construit de Ioan de Hunedoara, și permitea accesul la etajul Bastionului Alb, ridicat în vremea principelui Gabriel Bethlen”, informează un comunicat al Muzeului Castelul Corvinilor.
După cercetare și documentare, scara va fi restaurată și introdusă în circuitul turistic.
Castelul Corvinilor a intrat în șantier în octombrie 2019, iar odată ce lucrările de reabilitare a monumentului medieval au avansat, arheologii au avut parte de tot mai multe surprize.
Pe parcursul anului 2020, au ieșit la iveală încăperi secrete, împodobite cu fresce din secolul al XV-lea, care uimesc prin starea excelentă de conservare, un etaj de apărare astupat în întregime cu moloz, de asemenea necunoscut, și rămășițele unei porți carosabile, vechi din vremea tatălui lui Ioan de Hunedoara, voievodul medieval care a transformat fortificația de pe Dealul Sânpetru într-un castel impresionant.
O poartă din vremea tatălui lui Ioan de Hunedoara
Turnul vechi de poartă a fost construit în vremea lui Ioan de Hunedoara și a reprezentat vechea intrare în Castelul Corvinilor. Potrivit istoricilor, accesul în turn se făcea pe un pod, care se înălța din primul șanț de apărare al cetății.
Turnul rectangular avea la bază o intrare largă, carosabilă, alături de una pietonală. În a doua parte a secolului al XV-lea, turnul a fost pictat cu motive geometrice, de proveniență germană. Timp de două secole, turnul a avut ca sistem de închidere o hersă (grătar metalic care închidea intrarea cetăților medievale, servind ca barieră auxiliară a porții) și un pod mobil.
Poarta de intrare în turn a fost blocată prin construirea, în vremea lui principelui Gabriel Bethlen, a Turnului Alb. Vechiul turn de poartă și-a pierdut rolul militar și a fost folosit, după extinderea castelului, chiar și ca depozit de murături. Aici, în anul 2020, arheologii au descoperit rămășițele unei porți mai vechi decât cea din vremea lui Ioan de Hunedoara.
Mai multe pentru tine...