Castelul Corvinilor: Turnul Nou de poart─â, deschis pentru vizitatori / FOTO jpeg

Noi secrete descoperite în timpul restaurării Castelului Corvinilor / FOTO

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 18 iulie 2022

Noi secrete ies la iveală în timpul lucrărilor de restaurare efectuate la Castelul Corvinilor. Specialiștii Muzeului Castelul Corvinilor au descoperit o scară datând din secolul al XVII-lea.

ÔÇ×Scara ├«n cauz─â (zidit─â la sf├ór╚Öitul secolului al XIX-lea), a fost amenajat─â prin l─ârgirea unei guri de tragere a Turnului vechi de poart─â, construit de Ioan de Hunedoara, ╚Öi permitea accesul la etajul Bastionului Alb, ridicat ├«n vremea principelui Gabriel BethlenÔÇŁ, informeaz─â un comunicat al Muzeului Castelul Corvinilor.

image

După cercetare și documentare, scara va fi restaurată și introdusă în circuitul turistic.

image

Castelul Corvinilor a intrat în șantier în octombrie 2019, iar odată ce lucrările de reabilitare a monumentului medieval au avansat, arheologii au avut parte de tot mai multe surprize.

Pe parcursul anului 2020, au ie╚Öit la iveal─â ├«nc─âperi secrete, ├«mpodobite cu fresce din secolul al XV-lea, care uimesc prin starea excelent─â de conservare, un etaj de ap─ârare astupat ├«n ├«ntregime cu moloz, de asemenea necunoscut, ╚Öi r─âm─â╚Öi╚Ťele unei por╚Ťi carosabile, vechi din vremea tat─âlui lui Ioan de Hunedoara, voievodul medieval care a transformat fortifica╚Ťia de pe Dealul S├ónpetru ├«ntr-un castel impresionant.

O poart─â din vremea tat─âlui lui Ioan de Hunedoara

Turnul vechi de poart─â a fost construit ├«n vremea lui Ioan de Hunedoara ╚Öi a reprezentat vechea intrare ├«n Castelul Corvinilor. Potrivit istoricilor, accesul ├«n turn se f─âcea pe un pod, care se ├«n─âl╚Ťa din primul ╚Öan╚Ť de ap─ârare al cet─â╚Ťii.

Turnul rectangular avea la baz─â o intrare larg─â, carosabil─â, al─âturi de una pietonal─â. ├Än a doua parte a secolului al XV-lea, turnul a fost pictat cu motive geometrice, de provenien╚Ť─â german─â. Timp de dou─â secole, turnul a avut ca sistem de ├«nchidere o hers─â (gr─âtar metalic care ├«nchidea intrarea cet─â╚Ťilor medievale, servind ca barier─â auxiliar─â a por╚Ťii) ╚Öi un pod mobil.

Poarta de intrare ├«n turn a fost blocat─â prin construirea, ├«n vremea lui principelui Gabriel Bethlen, a Turnului Alb. Vechiul turn de poart─â ╚Öi-a pierdut rolul militar ╚Öi a fost folosit, dup─â extinderea castelului, chiar ╚Öi ca depozit de mur─âturi. Aici, ├«n anul 2020, arheologii au descoperit r─âm─â╚Öi╚Ťele unei por╚Ťi mai vechi dec├ót cea din vremea lui Ioan de Hunedoara.

Mai multe pentru tine...