Camerele secrete descoperite la restaurarea Castelului Corvinilor | VIDEO jpeg

Camerele secrete descoperite la restaurarea Castelului Corvinilor | VIDEO

­čôü Patrimoniu
Autor: Daniel Guţă
­čŚô´ŞĆ 4 august 2020

Lucr─ârile de restaurare a Castelului Corvinilor scot la iveal─â descoperiri impresionante: camere secrete ├«mpodobite cu fresce vechi de peste cinci secole, niveluri subterane de ap─ârare, por┼úi necunoscute. Iar ┼čirul surprizelor va continua. Castelul Corvinilor a intrat ├«n ┼čantier ├«n octombrie 2019, iar odat─â ce lucr─ârile de reabilitare a monumentului medieval au avansat, arheologii au avut parte de tot mai multe surprize.

Au ie┼čit la iveal─â ├«nc─âperi secrete, ├«mpodobite cu fresce din secolul al XV-lea, care uimesc prin starea excelent─â de conservare, un etaj de ap─ârare astupat ├«n ├«ntregime cu moloz, de asemenea necunoscut, ┼či r─âm─â┼či┼úele unei por┼úi carosabile, vechi din vremea tat─âlului lui Ioan de Hunedoara, voievodul medieval care a transformat fortifica┼úia de pe Dealul S├ónpetru ├«ntr-un castel impresionant. Arheologii mai au ├«ns─â de a┼čteptat p├ón─â s─â poat─â cerceta temeinic locurile noilor descoperiri.Castelul Corvinilor este acoperit de schele, iar lucr─ârile de restaurare vor continua ┼či ├«n urm─âtoarele luni. 

Deocamdat─â, sunt vizate, ├«n principal, Turnul Alb, vechi din secolul al XVII-lea, ┼či Turnul Vechi de Poart─â, ridicat ├«n secolul al XV-lea. Odat─â ce lucr─ârile vor avansa, la Sala Cavalerilor ┼či Sala Dietei, precum ┼či la celelalte turnuri ┼či galerii ale cet─â┼úii medievale, nu sunt excluse descoperiri la fel de impresionante. De la ├«nceputul secolului XX, c├ónd Castelul Corvinilor a fost restaurat de colectivul de speciali┼čti condu┼či de Istvan Moller, nu au mai avut loc astfel de descoperiri, sus┼úin reprezentan┼úii Castelului Corvinilor.

image

Au ie┼čit la iveal─â ├«nc─âperi secrete, ├«mpodobite cu fresce din secolul al XV-lea, care uimesc prin starea excelent─â de conservare, un etaj de ap─ârare astupat ├«n ├«ntregime cu moloz, de asemenea necunoscut, ┼či r─âm─â┼či┼úele unei por┼úi carosabile, vechi din vremea tat─âlui lui Ioan de Hunedoara, voievodul medieval care a transformat fortifica┼úia de pe Dealul S├ónpetru ├«ntr-un castel impresionant. Arheologii mai au ├«ns─â de a┼čteptat p├ón─â s─â poat─â cerceta temeinic locurile noilor descoperiri.

Castelul Corvinilor este acoperit de schele, iar lucr─ârile de restaurare vor continua ┼či ├«n urm─âtoarele luni. Deocamdat─â, sunt vizate, ├«n principal, Turnul Alb, vechi din secolul al XVII-lea, ┼či Turnul Vechi de Poart─â, ridicat ├«n secolul al XV-lea. Odat─â ce lucr─ârile vor avansa, la Sala Cavalerilor ┼či Sala Dietei, precum ┼či la celelalte turnuri ┼či galerii ale cet─â┼úii medievale, nu sunt excluse descoperiri la fel de impresionante. De la ├«nceputul secolului XX, c├ónd Castelul Corvinilor a fost restaurat de colectivul de speciali┼čti condu┼či de Istvan Moller, nu au mai avut loc astfel de descoperiri, sus┼úin reprezentan┼úii Castelului Corvinilor.

image

ÔÇ×O descoperire semnificativ─â este reprezentat─â de un ├«ntreg nivel de ap─ârare al Turnului Alb, astupat ast─âzi cu moloz. Nivelul este prev─âzut cu cinci guri de tragere, cu trei loca┼čuri, guri de tragere specifice secolului al XVII-lea, perioad─â ├«n care ┼či Turnul Alb a fost construit. Dup─â demontarea schelelor, ne vom putea g├óndi ┼či la eventuale cercet─âri arheologice. La ultimul etaj al Turnului Alb, la ├«mbinarea acestuia cu Turnul vechi de poart─â, am avut pl─âcuta surpriz─â s─â descoperim o mic─â ├«nc─âpere, prin care se efectua accesul spre una dintre latrinele castelului ┼či unde, dup─â ├«nl─âturarea unui segment al plombei care astupa un gol de u┼č─â, am descoperit o fresc─â de secol XV, care de altfel ├«mpodobea aproape ├«n ├«ntregime Castelul Corvinilor, o fresc─â p─âstrat─â ├«n condi┼úii excep┼úionale ├«n acest sector, tocmai datorit─â acestei lucr─âri de astupare a u┼čii vechi ┼či care nu a permis p─âtrunderea prafului industrial ┼či nu a fost afectat─â de intemperiiÔÇŁ, a declarat Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

├Än perioada urm─âtoare, va fi desf─âcut golul de u┼č─â ┼či se va trece la conservarea ┼či punerea ├«n valoare a ├«nc─âperii ┼či a frescei medievale.

O poart─â din vremea tat─âlui lui Ioan de Hunedoara

Turnul vechi de poart─â a fost construit ├«n vremea lui Ioan de Hunedoara ┼či a reprezentat vechea intrare ├«n Castelul Corvinilor. Potrivit istoricilor, accesul ├«n turn se f─âcea pe un pod, care se ├«n─âl┼úa din primul ┼čan┼ú de ap─ârare al cet─â┼úii. Turnul rectangular avea la baz─â o intrare larg─â, carosabil─â, al─âturi de una pietonal─â. ├Än a doua parte a secolului al XV-lea, turnul a fost pictat cu motive geometrice, de provenien┼ú─â german─â. Timp de dou─â secole, turnul a avut ca sistem de ├«nchidere o hers─â (gr─âtar metalic care ├«nchidea intrarea cet─â┼úilor medievale, servind ca barier─â auxiliar─â a por┼úii) ┼či un pod mobil. Poarta de intrare ├«n turn a fost blocat─â prin construirea, ├«n vremea lui principelul Gabriel Bethlen, a Turnului Alb. Vechiul turn de poart─â ┼či-a pierdut roul militar ┼či a fost folosit, dup─â extinderea castelului, chiar ┼či ca depozit de mur─âturi. Aici, arheologii au descoperit r─âm─â┼či┼úele unei por┼úi mai vechi dec├ót cea din vremea lui Ioan de Hunedoara.

image

ÔÇ×├Än Turnul vechi de poart─â, am beneficiat de o alt─â descoperire, o poart─â carosabil─â de acces ├«n cetatea de secol XIV. Sper─âm ca informa┼úiile ob┼úinute ├«n urma cercet─ârilor arheologice s─â ├«ntregeasc─â povestea acestei por┼úi, nesemnalat─â p├ón─â ├«n momentul de fa┼ú─âÔÇŁ, a precizat arheologul Sorin Tincu.

Castelul Corvinilor este deschis publicului ┼či poate fi vizitat, ├«ns─â ├«n ├«nc─âperile unde au loc lucr─ârile de restaurare accesul este restric┼úionat. Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, finan┼úat de Uniunea European─â cu aproape cinci milioane de euro, se va derula pe urm─âtorii doi ani ┼či vizeaz─â reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Buc─ât─âria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortur─â, Turn flancare pod, Turnul nou de poart─â, Scara spiral─â, Sala Cavalerilor ┼či Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuin┼úa sudic─â), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intr─ârii ├«n prima cetate, Turnul vechi de poart─â, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Tobo┼čarilor, F├óntana, Capela, Groapa Ur┼čilor, Bastionul muni┼úiilor, Galeria suspendat─â, Turnul Nje Boisia.

Castelul din Hunedoara a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, pe locul unei a┼čez─âri mai vechi, folosit─â de localnici ca ad─âpost ├«mpotriva invadatorilor. ├Änc─â din vremea voievodului, castelul era l─âudat pentru frumuse┼úea sa.

Vezi aici GALERIE FOTO CU CASTELUL CORVINILOR

ÔÇ×Ioan Corvin a zidit un castel pe un munte ├«nalt, pe care ├«l m├óng├óie r├óuri lini┼čtite; acesta este at├ót de ├«nt─ârit ┼či prin m─âiestria cl─âdirii ┼či prin situa┼úia sa natural─â, ├«nc├ót nu se ├«nsp─âim├ónt─â de niciun atac de partea vr─âjma┼čilorÔÇŁ, relata cronicarul Antonio Bonfini, ├«n secolul al XV-lea.

Ioan de Hunedoara a murit ├«n 1456, iar lucr─ârile la castel au fost continuate de so┼úia sa, Elisabeta. Istoricii sus┼úin c─â aceasta s-a implicat ├«n transformarea edificiului ├«ntr-unul somptuos fa┼ú─â de nevoile oamenilor din secolul XV. Au fost adu┼či me┼čteri francezi pentru a se ocupa de ├«nfrumuse┼úarea capelei ┼či altor ├«nc─âperi ┼či de extinderea castelului. Acesta avea buc─ât─ârii, dormitoare ├«nc─âlzite, s─âli ├«n care aveau loc ospe┼úe, o capel─â, o f├ónt├ón─â s─âpat─â ├«n st├ónc─â, dar ┼či turnuri de ap─ârare, beciuri, temni┼úe ┼či o sal─â de tortur─â.

ÔÇ×Spre curte Elisabeta ridic─â o loggie cu dou─â etaje, ├«n stilul Rena┼čterii. Execu┼úia se datore┼čte unor me┼čteri veni┼úi din Italia. Elisabeta s-a ├«ngrijit apoi s─â ├«i dea castelului un aspect mai vesel, zugr─âvind nu numai interiorul noilor ├«nc─âperi, ci ┼či exteriorul Aripei Matia, precum ┼či alte cl─âdiriÔÇŁ, scria istoricul Virgil V─ât─â┼čianu.

Urmele picturilor care ├«mpodobeau castelul se v─âd ┼či ast─âzi, pe multe din zidurile lui. De-a lungul secolelor, castelul medieval a suferit numeroase modific─âri, care ├«ns─â nu i-au ┼čtiribit originalitatea