
Noi săpături arheologice în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești
Arheologii din Prahova vor efectua noi săpături în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești, în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în această zonă ar exista o cetate getică.
„În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Singurele săpături, să spunem, care s-au făcut au fost făcute în anii '30, când s-a descoperit coiful, dar nu s-a făcut săpătură sistematică, ci pur și simplu s-a încercat să se vadă dacă există vreun mormânt, ceva în zona unde a fost găsit coiful”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Mihai Dumitrache.
Potrivit acestuia, se presupune că în zonă a existat o cetate getică.
„Noi presupunem că în zonă ar exista o cetate getică, deci zona a fost clară locuită și sperăm să demarăm săpăturile în această vară”, a precizat sursa citată.
Mihai Dumitrache a precizat că proiectul a fost gândit în urmă cu mai mulți ani, însă demersurile au fost accelerate după furtul coifului de la Coțofenești.
„Proiectul este mai demult gândit, iar acum, cu coiful, normal că s-a amplificat un pic și dorim să vedem ce e acolo exact, dar e un proiect mai vechi, de câțiva ani. Au fost probleme de finanțare. Acum o parte din finanțare este asigurată prin bugetul recent aprobat”, a arătat Mihai Dumitrache.
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate, pe 25 ianuarie, de la la sediul Muzeului Drents din orașul olandez Assen.
Coiful de aur de la Coțofenești a fost descoperit întâmplător, de un copil, în anul 1928, în satul Coţofeneşti, comuna Poiana Vărbilău, judeţul Prahova.
Descoperă istoria fascinantă a coifului de aur de la Coțofenești în numărul 277 al revistei „Historia”, disponibil în format digital pe platforma paydemic.

Foto sus: Imaginea Coifului de la Coțofenești, în Fototeca Institutului de Studii Social-Politice
Mai multe pentru tine...