Momentul în care hoţii au aruncat în aer peretele Muzeului Drents din Olanda
Poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puţin de trei minute.
Imaginile video surprind trei indivizi care, după ce au forţat uşa de acces, au provocat o explozie. Camerele de supraveghere din zonă au surprins exact momentul în care hoţii ajung în faţa muzeului Drents din Assen, la ora locală 03:45. Aceștia au amplasat apoi un dispozitiv exploziv în peretele muzeului. Zidul explodează, iar tâlharii pătrund în interior.
„Explozia a spart mai multe ferestre, permițând hoților să pătrundă în muzeu”, a declarat Debby Homans, ofițer de justiție, în timpul unei conferințe de presă care a avut loc la fața locului
În câteva minute, hoții au pătruns în muzeu și au plecat cu cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, printre care Coiful de aur de la Coțofenești şi brațările dacice din Sarmizegetusa Regia.
Descoperă istoria „aurului dacic”, în numărul 251 al revistei Historia, disponibil în format digital pe platforma paydemic.
Tâlharii au fugit, cel mai probabil, cu o maşină. O jumătate de oră mai târziu, un apel la urgenţe anunţa că nu departe de muzeu un autoturism e în flăcări. Poliţiştii olandezi spun că nu e exclus să fie chiar maşina pe care hoţii au abandonat-o şi au incendiat-o ca să nu existe dovezi despre identitatea lor.
Poliția suspectează că furtul a fost planificat. Anchetatorii analizează acum înregistrările de pe camerele de supraveghere și mărturiile martorilor. A fost cerut și ajutorul Interpolului.
Potrivit Ministrului Culturii, toate autoritățile din România şi Olanda au fost mobilizate pentru a-i identifica pe cei care au furat Tezaurul Dacic de la Muzeul Drents din Assen.
„Toate autorităţile au fost mobilizate printr-o colaborare transfrontalieră. Lucrăm în echipă şi ajutăm cu tot ce putem, altfel încât cei care au comis această tragedie să fie prinşi şi să ne putem recuperăm obiectele de patrimoniu intacte. Ne dorim foarte mult ca aceste obiecte să fie recuperate şi să fie aduse acasă", a spus ministrul Culturii, Natalia Intotero, la Antena 3 CNN.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine...