India a cumpărat arhivele lui Gandhi, împiedicând vânzarea lor la licitaţie jpeg

India a cumpărat arhivele lui Gandhi, împiedicând vânzarea lor la licitaţie

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

India a pl─âtit peste 1 milion de dolari pentru a achizi┼úiona o serie de documente care au leg─âtur─â cu Mahatma Gandhi-scrisori, acte ┼či fotografii-, ├«mpiedic├ónd astfel v├ónzarea lor la licita┼úie, la Londra, a anun┼úat mar┼úi ministrul indian al Culturii.

Documentele urmau să fie scoase la licitaţie, marţi, de casa Sotheby's. Ele aparţineau unui prieten apropiat al lui Gandhi, Hermann Kallenbach, un arhitect german de etnie evreiască, pe care părintele independenţei indiene l-a cunoscut în 1904 în Africa de Sud.

Aceste arhive, conţinând în special patru decenii de corespondenţă (1905-1945) "în cea mai mare parte niciodată publicată" potrivit Sotheby's, au fost evaluate la un preţ cuprins în intervalul 779.000-1.086.000 de dolari.

Un reprezentant al Ministerului indian al Culturii, Sanjiv Mittal, a spus că guvernul indian a plătit 1, 1 milioane de dolari pentru a achiziţiona colecţia în integralitate. Documentele vor fi transferate la Arhivele naţionale indiene.

image
image

Istoricul indian Ramchandra Guha a fost acela care a descoperit documentele, inclusiv scrisori dintre Gandhi ┼či familia lui, prietenii ┼či sus┼úin─âtorii lui, la domiciliul nepoatei sale din Kallenbach, Isa Sarid.

Potrivit presei indiene, guvernul a reu┼čit s─â cumpere arhivele la finalul unor intense s─âpt─âm├óni de negocieri cu familia arhitectului.

Printre ele se afl─â 13 scrisori dintre cei doi b─ârba┼úi, o e┼čarf─â din bumbac oferit─â de Mahatma bunului s─âu prieten, dar ┼či multe scrisori redactate de fiii lui Gandhi care ofer─â astfel informa┼úii despre via┼úa de zi cu zi a liderului spiritual la ├«ntoarcerea lui ├«n India.

India ┼či-a f─âcut cunoscut─â ├«n trecut dezaprobarea fa┼ú─â de v├ónzarea la licita┼úie a unor obiecte care au apar┼úinut lui Gandhi, supranumit "apostulul non-violen┼úei", consider├ónd c─â o astfel de v├ónzare insult─â memoria unui om care a respins pe parcursul ├«ntregii lui vie┼úi bog─â┼úia material─â.

sursa:mediafax.ro