Genele unui nas mai mare, moștenite de oamenii moderni de la Omul de Neanderthal
Omul de Neanderthal avea nasul mare pentru a putea încălzi și umezi aerul rece și uscat în climatele reci - o adaptare care poate fi rezultatul selecției naturale.
Aceste nasuri considerabile au fost probabil de ajutor neanderthalienilor. Odată ce oamenii moderni din punct de vedere anatomic (Homo sapiens) au părăsit Africa și s-au alăturat oamenilor de Neanderthal din nordul Eurasiei, cele două specii au conviețuit, iar oamenii de Neanderthal au dăruit Homo sapiens genele unui nas mai mare, artă un studiu publicat în Communications Biology.
Oamenii de știință au făcut descoperirea după ce au analizat ADN-ul prelevat de la peste 6.000 de voluntari recrutați din Brazilia, Columbia, Chile, Mexic și Peru care aveau moștenire latino-americană, europeană mixtă, nativă americană sau africană și au comparat informațiile genetice cu fotografiile fețelor lor, relatează Agerpres.
Cercetătorii au descoperit că participanții la studiu cu ascendența nativă americană „aveau material genetic în această genă care a fost moștenită de la neanderthalieni, contribuind la creșterea înălțimii fosei nazale”..
„S-a speculat mult timp că forma nasului nostru este determinată de selecția naturală; întrucât nasul nostru ne poate ajuta să reglăm temperatura și umiditatea aerului pe care îl respirăm, nasurile cu forme diferite pot fi mai potrivite pentru diferite climate în care strămoșii noștri au trăit”, a spus autorul principal al studiului Qing Li din cadrul Departamentului de Ştiințe și Inginerie a Mediului de la Universitatea Fudan din Shanghai.
„Gena pe care am identificat-o aici s-ar putea să fi fost moștenită de la Neanderthalieni pentru a-i ajuta pe oameni să se adapteze la climatele mai reci, pe măsură ce strămoșii noștri s-au mutat din Africa”, a adăugat cercetătorul.
„Când trăiești într-o climă mai rece, nasul se îngustează, astfel încât să poată încălzi aerul rece înainte de a ajunge în plămâni”, a explicat coautorul studiului Kaustubh Adhikari, genetician statistic la University College London, pentru Live Science.
Foto sus: Omul de Neanderthal, reconstituire la Muzeul de Istorie Naturală din Viena (© Wolfgang Sauber / Wikimedia Commons)
Mai multe pentru tine...