Ruine Maya (foto: Pixabay)

Cel mai vechi sistem de „autostrăzi” din lumea antică, descoperit cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 23 ianuarie 2023

Un nou studiu realizat cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră a scos la iveală aproape o mie de așezări antice mayașe, inclusiv 417 de așezări necunoscute anterior, legate prin ceea ce ar putea fi considerată drept prima rețea de autostrăzi din lume, ascunsă în jungla deasă din nordul Guatemalei și sudul Mexicului.

Aceasta este cea mai recentă descoperire a unor centre mayașe vechi de circa 3.000 de ani și a infrastructurii aferente, conform unui comunicat emis luni de la o echipă de la fundația de cercetări antropologice FARES din Guatemala care supraveghează așa-numitele studii LiDAR, informează Agerpres.

LiDAR, acronimul de la „Light Detection and Ranging”, este o tehnologie asemănătoare radarului și sonarului care emite pulsuri laser din zbor, deasupra unei locații, generând informații 3D cu privire la forma și trăsăturile structurilor aflate la sol.

Toate structurile recent identificate au fost construite cu câteva secole înainte de apariția celor mai mari orașe-stat mayașe (perioada clasică, 300 – 900 d.Hr.)

Printre detaliile dezvăluite în urma celei mai recente analize se numără și primul sistem extins de „autostrăzi sau super-autostrăzi” din piatră din lumea antică, potrivit cercetătorilor.

Aproximativ 177 de kilometri de drumuri spațioase au fost dezvăluite până în prezent, unele dintre acestea măsurând aproximativ 40 de metri lățime și având o înălțime față de sol de până la 5 metri.

În cadrul studiului Cuenca Karstica Mirador-Calakmul, care vizează o regiune cuprinsă între jungla Peten din nordul Guatemalei și statul Campeche din sudul Mexicului, cercetătorii au identificat, de asemenea, piramide, terenuri pentru jocuri cu mingea și importante sisteme de ingineria apelor, inclusiv rezervoare, baraje și canale pentru irigații.

Cele mai recente descoperiri datează din timpul așa-numitei perioade preclasice mijlocie până la cea târzie, din jurul anilor 1.000-350 î.Hr., multe dintre așezări fiind controlate, potrivit estimărilor, de metropola cunoscută în prezent drept El Mirador, cu mai bine de cinci secole înainte de apogeul clasic al civilizației mayașe, când zeci de centre urbane importante au prosperat în regiunea în care se află în prezent Mexic și America Centrală.

Mai multe pentru tine...