Cea mai veche structură construită de civilizația Maya, descoperită în sudul Mexicului | VIDEO jpeg

Cea mai veche structură construită de civilizația Maya, descoperită în sudul Mexicului | VIDEO

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 10 iunie 2020

Cea mai veche și cea mai mare structură construită de civilizația Maya a fost descoperită în statul Tabasco din sudul Mexicului, cu ajutorul unei tehnologii moderne de de detectare aeriană. Este vorba de o uriașă platformă rectangulară, construită între anii 1.000 și 800 î.Hr. cu 1.500 de ani înainte de construcțiile clasice ale civilizației Maya. 

Spre deosebire de celebrele piramide maya din orașe precum Tikal (Guatemala) sau Palenque (Mexic), această structură nu a fost construită din piatră, ci din pământ și argilă. Structura, probabil folosită pentru ritualuri, se află în zona numită Aguada Fenix, situată în apropiere de granița cu Guatemala. Platforma măsoară aproape 1.400 de metri lungime și 400 de metri lățime, având o înălțime între 10 și 15 metri. Volum total al acestei structuri îl depășește pe cel al Marii Piramide din Giza.

„Pentru că este o structură atât de mare, dacă pășești pe ea nici nu-ți dai seama că te plimbi pe ceva artificial. Dar contururile sale se văd cu ușurință pe instrumentele LIDAR”, a declarat arheologul Rakeshi Inomata de la Universitatea din Arizona, coordonatorul studiului publicat de Nature.

Lidar, acronimul de la „Light Detection and Ranging”, este o tehnologie asemănătoare radarului și sonarului care emite pulsuri laser din zbor, deasupra unei locații, generând informații 3D cu privire la forma și trăsăturile structurilor aflate la sol.