Orașul Calakmul, probabil cel mai aglomerat centru urban mayaș (© inah.gob.mx)

Orașul Calakmul, probabil cel mai aglomerat centru urban mayaş

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 4 noiembrie 2022

Un studiu realizat cu ajutorul tehnologiei LIDAR în zona sitului arheologic Calakmul, din sudul Mexicului, arată că vechea metropolă ar fi fost cel mai aglomerat centru urban mayaş, în timpul perioadei clasice a acestei civilizaţii, între anii între 250 - 900 d. Hr.

Situat în zona centrală a Peninsulei Yucatan, în apropiere de graniţa cu Guatemala, Calakmul a prosperat în perioada clasică a civilizaţiei mayaşe, oraşul dispunând de piramide masive, complexe de palate şi temple, dintre care doar o mică parte au fost excavate. Studiu efectuat de Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) s-a desfășurat regiunea ruinelor acoperite de junglă din Calakmul.

La apogeul său, oraşul a fost stăpânit de înfricoşătorii conducători ai Dinastiei Şarpelui care s-au luptat pentru putere cu alte regate într-o perioadă marcată de mari realizări umane în domenii precum scrisul, matematica şi artele în lumea mayaşă, care ocupa America Centrală de azi şi sudul Mexicului, relatează Agerpres.

LIDAR, acronimul de la „Light Detection and Ranging”, este o tehnologie asemănătoare radarului și sonarului care emite pulsuri laser din zbor, deasupra unei locații, generând informații 3D cu privire la forma și trăsăturile structurilor aflate la sol.

Orașul Calakmul, probabil cel mai aglomerat centru urban mayaș (© inah.gob.mx)

Potrivit cercetătoarei Kathryn Reese-Taylor, de la Universitatea din Calgary, în jurul anului 700, amprenta fizică a metropolei Calakmul era egală cu cea a Amsterdamului sau a Bruxellesului din zilele noastre. Estimările anterioare sugerau că populaţia oraşului ajungea probabil la circa 50.000 de locuitori, însă noul studiu ar putea conduce la o recalculare a acestei cifre.

INAH a indicat într-un comunicat că marea densitate a clădirilor indică o populaţie numeroasă şi sugerează că toate zonele care erau disponibile la acea vreme au fost modificate de mayaşi. Printre structurile amenajate se numărau canale de apă necunoscute anterior, terase şi baraje concepute probabil pentru protejarea rezervelor de apă şi cultivarea terenurilor agricole.

Calakmul 3 jpg

Foto:  inah.gob.mx

Mai multe pentru tine...