Poiana Perții Blidaru  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (5) jpg

Cel mai spectaculos turn al cetății dacice Blidaru, devastat de forțele naturii

📁 Patrimoniu în pericol
🗓️ 27 martie 2024

Cel mai spectaculos turn al cetății dacice Blidaru a rămas ascuns în pădure, în Poiana Perții de la poalele fortăreței dacice aflată în patrimoniul mondial UNESCO.

În Antichitate, Turnul dacic Poiana Perții ar fi fost folosit pentru supravegherea văii de sub cetatea dacică Blidaru şi pentru apărarea aşezării şi a cisternei sale de apă, aflată mai sus de turn. Monumentul antic a fost cercetat de arheologi în anii ’50 și restaurat în jurul anului 1980.

„Zidurile turnului, bine păstrate pe laturile de sud-est, sud-vest şi nord-vest, demolate însă (până la două rânduri de blocuri) pe latura de nord-est, au fost construite din blocuri de calcar. Zidul de altfel este construit în tehnica obişnuită dacică; singura intrare cu prag este pe latura de nord-est. Grosimea zidului este de 2,50—2,70 metri. Am constatat că zidul turnului a fost construit din șase şiruri de blocuri. Turnul avusese numai cele şase şiruri de blocuri, fiindcă ultimul rând, superior, pe o porţiune intactă, observată de noi, pînă la cele două margini ale feţei exterioare şi a celei interioare a fost acoperit cu un strat de lespezi de stâncă locală bine aranjate. Trebuie să presupunem, deci, că partea superioară a turnului era de lemn”, arăta arheologul Ştefan Ferenczi, care l-a cercetat în anii ’70.

Turnul patrulater cu laturile de aproximativ 13 metri, impresionează prin dimensiunile şi soliditatea zidurilor sale, a fost afectat în ultimii ani de distrugeri, după ce o mulțime de copaci s-au prăbușit peste el.

Pentru a ajunge la el, turiștii coboară pe o potecă secundară, desprinsă, în stânga din cărarea ce urcă din satul Costești din Hunedoara la Cetatea dacică Blidaru. Vegetația a pus stăpânire pe turn, iar unele dintre zidurile sale s-au prăbușit parțial. Nu sunt indicatoare turistice spre monument și nici panouri de informare lângă el.

În ciuda distrugerii sale, în cele patru decenii de la singura sa restaurare, turnul dacic Poiana Perții a rămas unul dintre monumentele impunătoare din ținutul cetăților dacice.

Alte turnuri dacice, de dimensiuni mult mai mici, împânzesc şi ele pădurile din jurul cetăţii Blidaru. Cel mai cunoscut dintre ele se află în locul numit La Vămi, la circa 200 de metri de zidurile fortăreței.

Turnul dacic La Vămi (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Turnul dacic La Vămi (foto: Daniel Guță / Adevărul)

Turnul dacic La Vămi, apropiat de poteca folosită de turiștii care merg de la Blidaru la Târsa, pe traseul turistic Via Transilvanica, se prezintă într-o stare mai bună ca Turnul dacic Poiana Perții, însă puțini turiști știu de existența lui.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...