Castelul Corvinilor, transformare uimitoare. Curtea interioară, pavată
Castelul Corvinilor din Hunedoara a trecut prin transformări neașteptate, care îi uimesc pe turiști încă de la intrarea în curtea edificiului medieval. Curtea a fost reamenajată pentru a răspunde nevoilor unui număr tot mai mare de vizitatori.
Castelul Corvinilor din Hunedoara se află în șantier din anul 2019, fiind restaurat cu ajutorul fondurilor europene.
Cele mai multe dintre încăperile sale, dar și fațadele monumentului istoric au fost reabilitate, iar lucrările au dus la deschiderea unor spații noi de vizitare și au făcut posibilă amenajarea unui circuit de vizitare coerent în Castelul Corvinilor.
Curtea interioară a castelului din Hunedoara a căpătat în ultimele luni o nouă înfățișare, după ce, începând din anii ’90, cea mai mare parte din suprafața sa a fost acoperită cu nisip și pietriș, așezat pe platoul stâncos de fundare a monumentului medieval.
Turiștii care treceau prin curte riscau să se accidenteze, alunecând pe pietrișul care acoperea stâncile, iar persoanele cu handicap, aflate în cărucioare întâmpinau dificultăți pe această suprafață.
De asemenea, nisipul luat pe tălpi de turiști a dus la degradarea podelelor mai multor săli din castel, pavate cu ceramică ori decorate cu picturi în secolele trecute.Numărul tot mai mare de vizitatori a impus reamenajarea curții, spun reprezentanții castelului.
Curtea interioară a Castelului Corvinilor, pavată
O parte din curtea interioară a Castelului Corvinilor, cu excepția terasamentului stâncos, a fost acoperită cu pavaj. Lucrările au fost realizate după cercetarea și sub supravegherea arheologică, informează Muzeul Castelului Corvinilor.
„Curtea interioară a Castelului Corvinilor este pavată, dar nu în întregime – pintenul de stâncă ce definește acest spațiu va fi păstrat și vizibil. Această lucrare se adresează, printre altele, persoanelor cu dizabilități, care întâmpinau dificultăți la vizitarea Castelului Corvinilor. Ele vor fi înlăturate prin amenajarea acestui pavaj, care va facilita accesul spre Turnul vechi de poartă, spre Turnul Alb, iar de acolo la întreg parterul Aripii Bethlen. Totodată accesul spre fântână și spre lapidarul renascentist va fi mult mai facil, dar și, cu ajutorul unor rampe mobile, în sala Cavalerilor și în Bastionul de tortură”, a declarat arheologul Sorin Tincu, director la Muzeul Castelului Corvinilor.
Pavimentul va contribui la păstrarea curățeniei în Castelul Corvinilor din Hunedoara, adaugă acesta.
„Sedimentele care erau transportate pe tălpile vizitatorilor au dus cu timpul la degradarea, în unele cazuri ireversibilă, a pavajelor din Sala cavalerilor”, a adăugat arheologul Sorin Tincu.
Fațadele din interiorul și exteriorul Castelului Corvinilor au fost restaurate și au schimbat aspectul cenușiu din trecut al monumentului, afectat timp de peste un secol de funinginea și de praful provenite de la Uzinele de fier și, mai târziu, din Combinatul Siderurgic Hunedoara, ale cărui uzine vechi se aflau în vecinătatea ansamblului istoric.
Vezi VIDEO pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine...