Castelul Corvinilor din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (19) jpg

Castelul Corvinilor din Hunedoara intră din nou în șantier de restaurare

📁 Patrimoniu
🗓️ 22 februarie 2024

Castelul Corvinilor din Hunedoara va intra într-un nou șantier de restaurare, finanțat, de asemenea, cu fonduri europene, accesate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Schelele au fost montante, în așteptarea începerii noilor lucrări. Ele vor viza spații care, din cauza limitării finanțării europene la cinci milioane de euro, nu au putut fi cuprinse în proiectul recent finalizat.

Fântâna medievală a Castelului Corvinilor, săpată – potrivit legendei – de trei prizonieri turci până la adâncimea de aproape 30 de metri, va fi decolmatată și restaurată. Cu această ocazie, arheologii vor putea vedea ce se află pe fundul ei, în afara câtorva tone de monede aruncate de turiști de-a lungul timpului.

Fântâna Castelului Corvinilor (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Fântâna Castelului Corvinilor (foto: Daniel Guță / Adevărul)

Totodată ar putea afla ce rol a avut fântâna - dacă este o simplă cisternă, este alimentată de izvoare subterane ori ar coresponda printr-un tunel cu alte zone din împrejurimile castelului.

Citește și:Femeile legendare din viața Atletului lui Hristos. Secretele reginelor lui Ioan de Hunedoara VIDEO

Turnul Buzdugan își va recăpăta coloritul din epoca medievală, când fusese pictat în culori vii, iar statuia de bronz a lui Ioan de Hunedoara, ridicată în vârful său, în 1873, va fi restaurată. Statuia cavalerului – așa cum este numită – are o înălțime de trei metri și a fost așezată cu eforturi uriașe în secolul al XIX-lea, pe vârful turnului care se înalță la peste 30 de metri deasupra râului Zlaști.

Turnul Buzdugan (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Turnul Buzdugan (foto: Daniel Guță / Adevărul)

Frescele care împodobeau Sala Dietei și Aripa Matia vor fi și ele refăcute, iar spații largi ca Groapa Urșilor și Terasa de Artilerie vor deveni mai accesibile. Odată cu lucrările vor avea loc și cercetări arheologice, zona din jurul edificiului fiind extrem de bogată în vestigii antice, începând din epoca Fierului, și medievale.

„Următorul proiect de restaurare va acoperi golurile lăsate după actualul proiect și sperăm ca la finalul lucrărilor, Castelul Corvinilor din Hunedoara să se prezinte publicului așa cum merită și așa cum ne dorim cu toții”, spune arheologul Sorin Tincu.

Lucrările de restaurare se vor derula sub supravegherea arheologilor, iar pe durata lor, Castelul Corvinilor din Hunedoara va rămâne deschis vizitatorilor.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...