Castelul Corvinilor Foto Daniel Guță (4) JPG

Cel mai spectaculos turn din Castelul Corvinilor își recapătă strălucirea

📁 Patrimoniu
🗓️ 6 iunie 2023

Turnul Buzdugan din Castelul Corvinilor, Hunedoara, se numără printre cele mai spectaculoase turnuri medievale din România. El va intra în restaurare.

Opt turnuri împodobesc Castelul Corvinilor din Hunedoara, cele mai multe dintre ele fiind construite în scop militar. Turnurile de apărare ale cetăţii medievale au transformat-o într-o aşezare greu de cucerit, în epocile în care au fost ridicate.

Turnul Buzdugan al Castelului Corvinilor din Hunedoara a fost construit în a doua parte a secolului al XV-lea, iar în prezent se numără printre cele mai spectaculoase monumente din ansamblul medieval.

Turnul Buzdugan va fi restaurat

Spre deosebire de majoritatea celorlalte turnuri din castel, Turnul Buzdugan nu a fost cuprins în lucrările de restaurare care au loc începând din 2019 la Castelul Corvinilor.

Este cuprins în noul proiect de restaurare a ansamblului medieval, finanțat pe fonduri europene. Recent, Primăria Hunedoara a scos la licitație publică Investiția de cinci milioane de euro, care vizează refacerea mai multor monumente și spații din castel, iar în luna august ar putea fi stabilit câștigătorul licitației.

Intervențiile propuse la Turnul Buzdugan sunt de refacere a picturilor medievale cu care era împodobit, considerate de o valoare istorică excepțională, reparații la șarpanta acestuia și refacerea zidăriei sale. De asemenea, va fi reparată și statuia veche de 150 de ani, a cavalerului care veghează de pe Turnul Buzdugan.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...