Călimară glazurată de epocă romană, descoperită la Apulum (foto: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)

Călimară glazurată de epocă romană, descoperită la Apulum

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 2 august 2023

O călimară glazurată de epocă romană, descoperită la Apulum, este „Exponatul lunii august” Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Piesa a fost descoperită în anul 2022 în cadru necropolei sudice de la Apulum (Dealul Furcilor-Podei) și constituie inventarul funerar al unui mormânt de incinerație, aparținând unui adult de sex masculin, informează Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Călimara face parte din inventarul mult mai larg al ustensilelor utilizate în Antichitate pentru scriere pe diferite materiale alături de tabletele cerate, stilus, calamus (condei), suluri de pergament sau papirus.

Erau utilizate ca recipiente pentru păstrarea cernelii (atramentum) obținută prin amestecarea negrului de fum cu un exudat (rășină) al unei specii de salcâm originar din Africa de Nord cunoscut și sub numele de „gumă arabică”.

În Dacia mai este atestată o singură călimară din ceramică descoperită la Micăsasa (jud. Sibiu), alte piese confecționate din metal fiind descoperite la Buciumi, Potaissa, Porolissum și Micia.

Foto: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Foto: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Importanța călimării de la Apulum rezidă din faptul că este singura piesă provenită din context funerar aspect ce reflectă statutul social la defunctului în privința profesiei sau a unor preocupări din sfera cultă a civilizației romane.

În paralel glazura pe bază de plumb este una dintre cele mai puțin frecvente metode de ornamentare a vaselor produse de atelierele de olari din Imperiul Roman în sec. I-III d. Chr, iar forma piesei reprezintă un unicat ea fiind o transpunere în ceramică a unor recipiente cu aceeași funcționalitate confecționate din metal sau sticlă.

Descoperiri realizate la Apulum în diferite contexte a unor piese glazurate și elemente specifice tehnologiei de fabricare nu exclud faptul că această călimară să fie rezultatul unei producții locale, acest aspect fiind parțial confirmat și analize arheometrice.

Mai multe pentru tine...