Zei╚Ťa Nemesis de la Apulum jpeg

Zei╚Ťa Nemesis de la Apulum

­čôü Antichitate
Autor: Constantin Inel

├Än prim─âvara anului 2011, cu prilejul lucr─ârilor de refacere a infrastructurii din interiorul cet─â╚Ťii Alba Carolina, pe parcursul unor cercet─âri arheologice preventive desf─â╚Öurate ├«n imediata apropiere a por╚Ťii a IV-a, la o ad├óncime de aproximativ 1,5 metri fa╚Ť─â de cota actual─â din zon─â, au fost descoperite urmele unui posibil complex religios de epoc─â roman─â, format dintr-un edificiu de form─â dreptunghiular─â care pare s─â corespund─â caracteristicilor unui templu dedicat zeului Mithras.

Orientat aproximativ est-vest, acest edificiu avea pe latura scurt─â de est adosat─â o camer─â cu dimensiunile de cca. 3x4 metri, ├«n care au fost descoperite pe parcursul cercet─ârilor, dou─â monumente dedicate zei╚Ťei Nemesis, respectiv o plac─â votiv─â dedicat─â, cel mai probabil zeului Marte.

Aceast─â ├«nc─âpere (templu?/camer─â sacr─â?) a fost foarte bogat─â ├«n ceea ce prive╚Öte inventarul arheologic, fiind descoperite  un altar, cu inscrip╚Ťia foarte bine p─âstrat─â, dedicat zei╚Ťei Nemesis de doi dedican╚Ťi, Marcus Vibius Verinus (evocatus = veteran militar rechemat s─â serveasc─â ├«n cadrul Legiunii a XIII-a Gemina) ╚Öi Quintus Valerius Felicianus (salariarius = subofi╚Ťer roman din cadrul Legiunii a XIII-a Gemina). Acelea╚Öi dou─â personaje au dedicat ╚Öi o statuet─â reprezent├ónd pe Nemesis, din marmur─â alb─â, dup─â cum reiese din inscrip╚Ťia realizat─â pe dou─â r├ónduri la baza statuii.

Altar dedicat zei╚Ťei Nemesis

A mai fost descoperit─â o plac─â votiv─â care reprezenta un personaj ├«n echipament militar (cu analogii ├«n reprezentarea zeului Marte), fiind dedicat─â de un personaj ce are atributul secunda rudis (ceea ce ne duce spre ipoteza c─â dedicantul ar putea fi un fost instructor de gladiatori venit special ├«n castru pentru a antrena militarii Legiunii  a XIII-a Gemina). ├Än spatele altarului votiv dedicat zei╚Ťei Nemesis ╚Öi descoperit c─âzut spre est, cu inscrip╚Ťia ├«n jos, a fost descoperit─â ╚Öi o plint─â de monument, placa de form─â paralelipipedic─â put├ónd fi interpretat─â ca plint─â/soclu pentru altarul votiv amintit. Este posibil ca trei piese descoperite ├«n aceast─â ├«nc─âpere s─â fi avut o dispunere ini╚Ťial─â cu caracter cultic: la baz─â fiind a╚Öezat─â plinta, peste care s-a a╚Öezat monumentul (altarul) dedicat zei╚Ťei Nemesis, iar pe acesta utilizat ca ╚Öi baz─â de monument s─â fie a╚Öezat─â statuia zei╚Ťei Nemesis. Camera avea 2,80 metri l─â╚Ťime ╚Öi 4 metri lungime, grosimea zidurilor fiind de 0,80 metri.

Santier arheologic Alba Iulia jpg jpeg

Locul ├«n care a fost descoperit─â statuia zei╚Ťei Nemesis

Neexist├ónd la data cercet─ârilor posibilitatea sus╚Ťinerii financiare a ├«ntregii cercet─âri arheologice pentru acest obiectiv, pe parcursul realiz─ârii proiectului de reabilitare a infrastructurii rutiere din aceast─â zon─â, au fost ├«nregistrate descoperirile arheologice efectuate la acest nivel, fiind recuperate ╚Öi mai-sus men╚Ťionatele artefacte. ├Än prezent, acestea se afl─â ├«n cadrul Muzeului Na╚Ťional al Unirii din Alba Iulia, ├«n proces de investigare ╚Ötiin╚Ťific─â pentru conservarea acestora dar ╚Öi pentru realizarea interpret─ârilor istorice sau de art─â pe care piesele le comport─â.

Descoperirile din acest punct pun problema realiz─ârii unui proiect nou de cercetare ╚Öi punere ├«n valoare a ├«ntregului complex de cult care se afl─â localizat ├«n aceast─â zon─â ╚Öi care ar sus╚Ťine elementul de continuitate a manifest─ârilor religioase ╚Öi de cult pe parcursul a aproape 2000 de ani, ├«n col╚Ťul de sud-vest al fostului castru roman, suprapus ulterior de cetatea medieval─â ╚Öi ├«nglobat ├«n fortifica╚Ťia bastionar─â ├«n secolul al XVIII-lea.

Nemesis, ÔÇ×patroanaÔÇť gladiatorilor, dar ╚Öi a ├«mp─âra╚Ťilor romani

├Än ce prive╚Öte statueta zei╚Ťei Nemesis, aceasta este realizat─â din marmur─â alb─â ╚Öi de╚Ťinea, la momentul descoperirii, urme de pictur─â ro╚Öie pe faldurile ╚Öi muchiile ve╚Öm├óntului. De asemenea, coafura ╚Öi diadema de pe cap au urme de pictur─â cu ro╚Öu. Zei╚Ťa a fost reprezentat─â st├ónd ├«n picioare, cu m├óna dreapt─â prinz├óndu-╚Öi ve╚Öm├óntului la piept. Piesa este finisat─â ╚Öi pe partea posterioar─â, dar nu la acela╚Öi nivel de lustruire vizibil pe partea anterioar─â. Din piesa original─â lipse╚Öte m├óna st├óng─â, ├«n care zei╚Ťa ╚Ťinea unitatea de m─âsur─â pentru p─âcate.

Zei╚Ťa, considerat─â ÔÇ×patroanaÔÇť gladiatorilor,  apare ├«nso╚Ťit─â de un grifon, animal mitologic, cu corp de leu, cu aripi, cap ╚Öi gheare de vultur ╚Öi cu urechi de cal. Statuia zei╚Ťei se remarc─â ╚Öi prin expresivitatea fe╚Ťei, coafura deosebit─â ╚Öi diadema purtat─â pe cap, dar ╚Öi elementele foarte exact redate ale anatomiei corpului ╚Öi ale ├«mbr─âc─âmin╚Ťii. ├Än perioada roman─â aceast─â zei╚Ť─â preluat─â din panteonul grec, este at├ót patroana gladiatorilor, dar ╚Öi a ├«mp─âra╚Ťilor romani. Zei╚Ťa Nemesis pedepse╚Öte orgoliul sau percep╚Ťia omului c─â el ├«╚Öi poate dep─â╚Öi condi╚Ťia cosmic─â, ea asigur├ónd echilibrul dintre bine ╚Öi r─âu, dar totodat─â ╚Öi aplicarea principiului ÔÇ×Nimic prea multÔÇŁ (Ne quid nimis), ce apare pe frontispiciul templului zei╚Ťei din Delphi.

Cel mai probabil statuia a fost fabricată în perioada dintre sfârșitul secolului II și începutul secolului III d.Hr, posibil într-un atelier din Asia Mică. Analizele ce se vor efectua pe această statuie vor aduce noi date în interpretarea artistico-istorică a piesei.

Nemesis de la Apulum jpg jpeg

Colectiv de cercetare (MNUAI): Constantin Inel, Gabriel Tiberiu Rustoiu, Ovidiu Oarg─â, Anca Timofan, Liviu B─âlan, Adrian Bolog, Ana Maria Duna