Raport CIA din 1980, desecretizat recent: „România, o anomalie între țările comuniste”
Un raport al CIA despre România, realizat în aprilie 1980 și declasificat recent, arată cum a încercat să contrabalanseze Nicolae Ceaușescu, prin măsuri abile, dominarea și influența fostei Uniuni Sovietice asupra țării noastre. Oficialii CIA mai remarcă „abilitatea” fostului dictator de a stabili măsura până la care poporul român ar putea îndura privațiuni de tot felul.
Nicolae Ceaușescu era monitorizat constant de CIA FOTO Fototeca online a comunismului românesc
„România, așa cum s-a dezvoltat sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, a devenit o anomalie între țările comuniste. Țara combină anumite atribute ortodoxe precum faptul că e membră în sistemul de alianțe sovietice, cu dominarea de partid a vieții politice și cu dictatura unui om care deține toată puterea”, scriau specialiștii CIA.
În 1980, România se afla deja de 15 ani sub conducerea lui Ceaușescu și a regimului său dictatorial, iar americanii erau constant foarte atenți la ceea ce se întâmpla în țara noastră și monitorizau situația.
Pe 7 aprilie 1980, după multe săptămâni, experții de la CIA au finalizat un raport de șapte pagini despre România, raport ce fusese solicitat de către Departamentul Comerțului din Statele Unite.
Specialiștii CIA au scris în raport, printre altele, România este „foarte vulnerabilă la o varietate de presiuni sovietice, inclusiv presiunea economică”. „România a făcut curte activ țărilor din lumea a treia pentru a câștiga susținere politică și economică pentru politicile sale independente”, se menționa în raport.
Analiștii americani trăgeau și un semnal de alarmă legat de faptul că politicile interne autoritare și austere ale lui Ceaușescu riscau să crească problemele economice ale României, și așa destul de numeroase.
„România, în conflict cu preferințele politice ale Uniunii Sovietice”
Interesant este și cum explică oficialii CIA abilitatea lui Nicolae Ceaușescu de a se menține la putere din 1965.
„Ceaușescu s-a descurcat până acum să își deruleze și să își păstreze programele sale în ciuda presiunilor interne și externe prin puterea remarcabilei sale abilități de a determina limitele toleranței sovietice și măsura până la care poporul român va putea îndura diferitele privațiuni”, precizau specialiștii de la CIA în urmă cu mai bine de peste 43 de ani.
Oficialii americani precizau în raportul lung de șapte pagini și că principalul obiectiv al lui Ceaușescu în ceea ce privește politica externă la acea vreme era acela de a avea cât mai multă independență față de Moscova, având în vedere realitățile geopolitice ale României.
„Strategiile de bază folosite de București pentru a duce la îndeplinire acest obiectiv constau în a rezista acelor politici sovietice ce promovează dominarea asupra României, evitând în același timp orice acțiune antagonistică legată de Moscova ce ar putea duce la represalii. În plus, România dorește să cultive relații cu cât mai multe țări necomuniste și partide comuniste deschise pentru a contrabalansa presiunea sovietică. Adoptând această linie, România a intrat în conflict cu preferințele politice ale Uniunii Sovietice”, spuneau analiștii din cadrul CIA în raportul care a ajuns atunci pe masa conducerii Departamentului Comerțului.
Din raport nu lipseau referiri la relația României cu Statele Unite din acei ani: „Ceaușescu crede cu convingere că relația specială pe care a dezvoltat-o cu Washingtonul este una extrem de valoroasă, atât politic, cât și economic, pentru a-și consolida apărarea împotriva dominației sovietice”.
Ceaușescu și Nixon în 1970 la Casa Albă FOTO Fototeca online a comunismului românesc
Raportul întocmit și finalizat de CIA în aprilie 1980 face referire și la măsurile luate de către regimul lui Nicolae Ceaușescu în cazul creșterii problemelor economice.
„Regimul din România a inițiat o serie de măsuri de austeritate. În ultimii doi ani au crescut prețurile la energie și diferite bunuri de larg consum, fiind totodată implementat un program ce limitează drastic consumul de energie electrică al populației”, explicau analiștii de peste Ocean.
Cei care se opuneau măsurilor dure luate de Nicolae Ceaușescu erau puțini, iar orice manifestare de revoltă era îngropată din fașă, după cum reiese și din raportul întocmit de către echipa de la CIA.
„Regimul lui Ceaușescu este, fără îndoială, preocupat că ar putea erupe nemulțumiri ale oamenilor în sectoarele afectate de măsurile dure. Au apărut câteva mici mișcări de dizidență în rândul intelectualilor români și al anumitor grupuri religioase, însă acestea nu ridică probleme semnificative pentru regimul lui Ceaușescu. Șansele unor revolte generale par îndepărtate, însă regimul de la București și-a arătat nervozitatea prin viteza cu care a redus la tăcere în ultimii ani și cele mai mici manifestări de rebeliune. Regimul autocrat al lui Ceaușescu și cultul personalității promovat de el și soția sa au produs unele resentimente în rândul birocraților, însă nu există vreo dovadă a unei opoziții organizate față de Ceaușescu”, adăugau analiștii de la CIA în raport.