Venus de la Apulum (foto: Facebook / Sidonia Olea)

Venus de la Apulum, una dintre cele mai frumoase sculpturi din Dacia romană

Fiind primul nud feminin monumental din arta clasică, Afrodita din Knidos a stabilit un canon în reprezentarea nudului feminin și a inspirat mai multe variante.

Această statuie a zeiței frumuseții a fost realizată în sec. IV a.Chr. de sculptorul atenian Praxiteles. Chiar dacă originalul nu a supraviețuit, tipul iconografic a fost reluat de numeroase copii romane din marmură, bronz și teracotă.

Venus de la Apulum, exponatul lunii martie 2023 la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, reprezintă una dintre cele mai frumoase sculpturi din Dacia romană. Stilul elegant de redare a părților anatomice prin păstrarea proporțiilor ne arată că avem în față opera unui artist. Încercând să ne imaginăm tipul iconografic, zeița privea spre stânga, avea brațul stâng ușor ridicat, ținându-și veșmântul pe un vas pentru apă (hydria). Calitatea remarcabilă a execuției statuetei ne îndeamnă spre o încadrare cronologică în sec. I-II p.Chr., sculptura ajungând la Apulum pe parcursul sec. II-III p.Chr., ca piesă de import, scrie Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, pe pagina de Facebook a instituției.

Statueta a fost restaurată în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia de către Dan Anghel și Sidonia Olea. Examinarea vizuală a specialiștilor, coroborată cu analiza și cercetarea de laborator, reprezintă un aspect primordial în elaborarea propunerilor corecte de conservare și restaurare.

Venus de la Apulum (foto: Facebook / Sidonia Olea)
Venus de la Apulum (foto: Facebook / Sidonia Olea)

„Domeniul conservării și restaurării patrimoniului cultural aduce după sine o serie de împliniri în momentul încheierii unui proces tehnic care nu face altceva decât să pună în valoare un bun cultural, indiferent de natura suportului său. Dacă arheologul este cel care are satisfacția descoperirii unor bunuri deosebite și trăiește o emoție în momentul unei cercetări, iar rezultatul muncii se reflectă în cumulul unor campanii arheologice duse la bun sfârșit, restauratorul este cel care încearcă să dea viață la ceea ce arheologul scoate la lumină. Cu toate că pare poate în multe cazuri ceva simplu, complexitatea procesului tehnic din spatele unui colaj fotografic, sau a unui bun expus, este acela de ore în șir petrecute fie în laborator, fie pe teren, tocmai pentru a încheia o etapă. Ceea ce aș vrea să amintesc este faptul că într-o instituție muzeală totul se rezumă la o muncă de echipă bine gestionată unde istoricul, arheologul, muzeograful, conservatorul sau restauratorul are o piesă din acel puzzle care în final rezultă a fi un «muzeu»”, scrie restauratorul Sidonia Olea, pe pagina personală de Facebook.

Statueta a fost analizată iconografic de Radu Ion Ota, fiind ulterior prezentată public ca exponat al lunii martie. Venus a participat la numeroase ședințe foto, a trecut prin scanarea 3D realizată de Calin Suteu, și a fost vedeta filmului de prezentare realizat de Andrei Iosif Buta și Anca Timofan.

Venus de la Apulum, descoperită în Alba Iulia

Statueta din marmură a zeiței Venus a fost descoperită cu ocazia unei cercetări arheologice preventive efectuate în anul 2022, în Alba Iulia (str. Brândușei). Echipa de cercetare a fost alcătuită din: A. Bolog, responsabil științific, G. Balteș, arheolog (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia), N. Pâclișan, R. Bobăilă, I. Florea, masteranzi (Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia).

Locul descoperirii se află la aprox. 1100 metri sud-vest de castrul legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. A fost cercetat un mormânt de inhumație din epoca migrațiilor, datat în a doua jumătate a sec. V, aparținând unei aristocrate germanice gepide. Inventarul funerar a fost unul foarte bogat reflectând statutul social al defunctei și importanța acesteia în comunitate. Statueta a fost descoperită în apropierea mormântului, cel mai probabil fiind recuperată de pe teritoriul orașului roman dintr-un sanctuar sau dintr-o locuință particulară.

Mai multe pentru tine...