rusia ucraina jpg

Belarusul va desfăşura trupe speciale la graniţa de sud cu Ucraina

📁 Istorie recentă
🗓️ 11 mai 2022

Belarusul va desfăşura trupe de operaţiuni speciale în trei zone din apropierea graniţei sale de sud cu Ucraina, au anunţat marţi forţele armate, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a evidenţiat rolul rachetelor de producţie rusească în consolidarea apărării ţării, relatează agerpres.ro.

Aliat apropiat al Rusiei, Belarusul a spus în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte drept "operaţiunea sa specială" din Ucraina, dar a servit ca rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste frontieră la 24 februarie.

Minskul a acuzat timp de mai multe luni că ţările NATO concentrează soldaţi la graniţele sale - Polonia, Lituania şi Letonia fiind membre ale Alianţei - şi a spus că îşi sporeşte numărul şi intensitatea propriilor exerciţii militare ca răspuns.

"SUA şi aliaţii lor continuă să îşi sporească prezenţa militară la graniţele Republicii Belarus", a declarat şeful Statului Major, Viktor Gulevici.

"Grupurile deja existente au crescut de peste două ori în ultimele şase luni, în cantitate şi calitate", a adăugat el.

Belarusul desfăşoară de asemenea unităţi de apărare aeriană, de artilerie şi de rachete pentru exerciţii în vest, a mai spus Gulevici.

Lukaşenko a precizat că Moscova a fost de acord să ajute Minskul să producă rachete similare cu Iskander, pe care Rusia le-a folosit în Ucraina, şi că îşi doreşte ca Belarusul să continue să folosească sisteme de rachete sol-aer S-400 şi S-300 de producţie rusească.

"Suntem realişti. Înţelegem că nu vom putea învinge NATO. Dar putem produce daune, în special acelor teritorii de unde ei ne vor ataca", a declarat el.

Mai multe pentru tine...